Logo woerdensecourant.nl


Jojanneke van 't Hoog uit Harmelen (midden) wil haar behandelperiode positief afsluiten met de Bergentocht. Links vriendin en schoonzusje Lida van 't Hoog, rechts vriendin Judith Kok. Foto: WInny van Rij
Jojanneke van 't Hoog uit Harmelen (midden) wil haar behandelperiode positief afsluiten met de Bergentocht. Links vriendin en schoonzusje Lida van 't Hoog, rechts vriendin Judith Kok. Foto: WInny van Rij (Foto: winny van rij )

Hardlopen markeert heftige periode

Harmelen - Vorig jaar 1 februari kreeg ze na het hardlopen enorme hoofdpijn, zag flitsen en moest overgeven. Een dag later bleek ze een hersentumor te hebben. Op 25 juni doet ze mee met de Bergentocht. "Ook weer hardlopen, om er iets moois uit te halen." Aan het woord is Jojanneke van 't Hoog, ook wel Jo of Jip voor de intimi. "Ik was net weer een beetje begonnen met trainen voor de Halve van De Haar toen ik na het hardlopen migraine-achtige hoofdpijn kreeg."

Door Winny van Rij

Ze ging via de huisarts naar het Hofpoort en door naar het VU in Amsterdam met de ziekenwagen. "Ik zei nog dat mijn vader me wel kon brengen," blikt ze terug. "Ik kreeg de volgende dag een MRI en 's middags wist ik het, maar het drong nog niet echt door." De tumor zat er kennelijk al jaren en was 7 centimeter groot. Tijdens de eerste operatie werd 70% van de tumor weggehaald, tijdens de tweede de rest. "Dat was een wakkeroperatie van de acht uur waarvan ik twee uur wakker was waarin ik allerlei testjes moest doen."

Na de zomer volgden 28 bestralingen en een serie van zes chemokuren. "Ik zit precies in de laatste kuur als de Bergentocht plaatsvindt." Het gaat redelijk goed maar ze kan soms de juiste woorden niet vinden omdat de tumor in het taalspraakgedeelte van de hersenen zat. De logopedist kwam aan huis. "Dat woord kon en kan ik maar moeilijk onthouden dus in mijn agenda zette ik 'woordenmevrouw'." Nu zoekt ze vooral nog naar woorden die ze niet zo vaak gebruikt. En verder is het vooral de vermoeidheid waar ze last van heeft. "Zowel tijdens de bestraling als nu met de chemokuur."

Ze wil de behandelperiode positief afsluiten met deelname aan de Bergentocht in Driebergen-Zeist om geld op te halen voor onderzoek naar de genezing van hersentumor. Jojanneke van 't Hoog: "Ik ben in de meivakantie weer een beetje gaan oefenen en opbouwen. Het is net of ik klompen aan heb maar gelukkig zit er geen eindtijd op de loop, dus ik kan gaan wandelen als ik het niet red."

Ze loopt samen met vriendin Judith Kok en vriendin annex schoonzusje Lida van 't Hoog waarmee ze al eerder liep. "De Linschotenloop en de Halve van De Haar," zegt Judith. Lida: "Jojanneke kwam met het idee van de Bergentocht en we doen graag mee. Zo kun je toch iets doen." Sponsoren kan via www.bergentocht.nl. Het team 'Samen met Jip uit Harmelen' staat derde. "En we zijn pas in april begonnen met werven," besluit Jojanneke.

Reageer op dit nieuws 1