Logo woerdensecourant.nl

HAP gaat verdwijnen

Woerden - Wethouder Yolan Koster kreeg dinsdag uit het niets te horen dat de Huisartsenpost, de HAP, met ingang van 1 januari 2018 verdwijnt. "Ik ben verbijsterd," laat ze weten. "Juist huisartsen die nota bene staan voor goede eerstelijns zorg aan de inwoners, laten hen eigenlijk aan hun lot over."

Door Winny van Rij

Iedereen die 's avonds, in het weekend of 's nachts zorg nodig heeft, moet in het vervolg naar Leidsche Rijn in Utrecht. En vanaf 1 juni verdwijnt de SEH in Woerden in de nacht. Het zijn voldongen feiten, want de gemeente heeft geen formele stem in de besluitvorming. Dat was ook het geval bij de fusie van het ziekenhuis en dat is ook nu het geval bij de beslissing over de HAP, genomen door de organisatie 'Primair Huisartsenposten'.

De huisartsen uit Woerden, Zegveld en Harmelen hebben wel een tussenoplossing aangedragen - een weekendvoorziening i.s.m. het Hofpoort - maar dat plan is door het collectief van huisartsen uit de regio weggestemd.

"Ongekend dat de inwoners hierover niet gehoord zijn of de gemeente als vertegenwoordiger van de inwoners. Onbestaanbaar dat dit gebeurt." De gemeente zal zeker bekijken hoe zij alles zo goed mogelijk voor de inwoners kan regelen, maar moet hier eerst goed over nadenken. "Als gemeente staan we voor welzijn, voor de nuldelijns zorg. We hebben daar alles op in gezet ten dienste van de eerstelijn en nu dit."

Reageer op dit nieuws 1