• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden. Foto: Recovery Divers
video

Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden

Nieuws 660 keer gelezen

WOERDEN • En dan ligt je autosleutel plotseling in het water. Het overkwam Jetty Verburg (31) in de haven van Woerden. 

Ze woont daar met haar man en 2-jarige zoontje een tijdje op de boot - een platbodem - die aan de Emmakade ligt aangemeerd. “We hebben ons huis in Waarder verkocht en moeten wachten tot de verbouwing van ons nieuwe huis hier in Woerden is afgerond”, vertelt ze. 

Leven op en rond het water bevalt Jetty prima, maar af en toe is het best wennen. Zo ook vorige week zondag. Tijdens het vastmaken van een lijn valt haar keyless autosleutel in het water. “Toen ik boven het water hing, hoorde ik opeens een plons. Het knoopje van het borstzakje waarin de sleutel zat, was losgeschoten. Ik dacht: okay, en nu?”  

Wilde auto net verkopen
Er eentje bij laten maken was geen optie, want de sleutel was de enige die ze had. En om het nog lastiger te maken: Jetty wilde de auto net verkopen, “maar zonder sleutel raak je ‘m natuurlijk niet kwijt.”

Ze dacht diep na en herinnerde zich een artikel dat ze ooit in de krant had gelezen. Over de Recovery Divers, een vrijwilligersorganisatie die op locaties door heel Nederland onder water naar verloren voorwerpen zoekt. “Ik ben direct gaan zoeken en heb meteen contact met ze opgenomen. Ze vertelden dat ze eerst een vergunning moesten aanvragen bij de gemeente om te duiken in het water van de haven.”

De volgende ochtend staan er om 08.15 uur twee leden van de Recovery Divers op de kade om Jetty te helpen. De vergunning is verleend en vrijwilliger Marja kan haar droogpak aantrekken. Haar collega Jochem zet ondertussen alles klaar voor de duik: seinlijn, duikboei, lampen, vinnen en de metaaldetector. Niet veel later springt ze in het nog koude water van de haven. 

Mosselen
Ze besluit om eerst zonder metaaldetector naar beneden te gaan en te zoeken op de tast. Zicht heeft ze onder water niet en er liggen overal mosselen op de bodem, allemaal in de vorm van de autosleutel die ze zoekt. Na een half uur duiken, probeert Marja het nog één keer. Met succes. Ze komt boven met de sleutel in haar hand. Tot blijdschap van Jetty. “Gelukkig bleek de sleutel nog gewoon te werken. Best bijzonder na twee dagen in het water te hebben gelegen.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 19 uur geleden
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00