• Wethouders Jelmer Vierstra, Arjan Noorthoek en Mariëtte Pennarts kijken wat er zoal te vinden is in de kringloopwinkel.
• Wethouders Jelmer Vierstra, Arjan Noorthoek en Mariëtte Pennarts kijken wat er zoal te vinden is in de kringloopwinkel. Foto: Wijnand Brak

College gaat zich inzetten voor behoud kringloopwinkel Woerden Helpt Oost-Europa

Nieuws 778 keer gelezen

WOERDEN • Het gemeentebestuur gaat z’n best doen om de kringloopwinkel van Woerden Helpt Oost-Europa te behouden. Die toezegging deed het college dinsdagmiddag tijdens een werkbezoek.

Aanleiding voor het bezoek was de brandbrief die de stichting eind vorig jaar schreef aan raad en college over de huisvestingssituatie. De eigenaar van het pand aan de Leidsestraatweg wil (zorg)appartementen bouwen op de locatie en maakte dit kenbaar bij het bestuur van Woerden Helpt Oost-Europa. In juni moest het pand leeg zijn. Inmiddels is er enige lucht ontstaan en mag de stichting er tot eind van het jaar gebruik van blijven maken.  

Huurprijs is belangrijk
Ondertussen gaat de zoektocht naar een nieuw onderkomen door. Dat is nog niet zo makkelijk aangezien het huidige pand een winkeloppervlakte heeft van 800 vierkante meter. Daarnaast is er nog 800 vierkante meter aan opslagruimte voor goederen die naar Oost-Europa worden vervoerd. “We hoeven niet perse hetzelfde oppervlakte te hebben”, verduidelijkt bestuurslid Frans van der Geest. “De huurprijs is voor ons belangrijker. Als die te hoog is, blijft er niets over voor het goede doel en doen we het allemaal voor niks.”


• Wethouder Mariëtte Pennarts in gesprek met vrijwilligers van de kringloopwinkel. - Wijnand Brak

Ruim negentig vrijwilligers zijn betrokken bij de stichting. Zij zamelen de goederen in die in de kringloopwinkel worden aangeboden of op transport gaan naar Oost-Europa. De collegeleden waren volgens Van der Geest zeer geïnteresseerd in de werkwijze van de stichting en haar bijdrage aan de circulaire economie. “Ze waren ook onder de indruk van de impact die ons initiatief heeft in Oost-Europa en de Woerdense samenleving. Ze laten het niet gebeuren dat onze stichting na dertig jaar uit Woerden verdwijnt.”

Stichting Woerden Helpt Oost-Europa draagt bij aan circulaire economie

Uit cijfers van 2023 blijkt dat de stichting bijna 210.000 kg aan gebruikte goederen heeft ingezameld, variërend van kleding, boeken, meubels en een grote diversiteit aan huishoudelijke spullen tot schoolmeubels en ziekenhuisbedden. Daarvan gaat ruim de helft (122.000 kg) direct voor hulpverlening naar diverse locaties in Oekraïne, Roemenië en Moldavië. Een kwart (50.000 kg) wordt verkocht in de winkel. De opbrengst van de verkoop gebruikt de stichting om transporten naar Oost-Europa te bekostigen en voor de aankoop van levensmiddelen die mee worden gestuurd. Slechts 37.000 kg van de ingeleverde goederen wordt gerecycled. Nog geen 3.000 kg (1,5 procent) belandt uiteindelijk bij het afval. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws gisteren
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00