• De berm voor het gemeentehuis van Woerden.
• De berm voor het gemeentehuis van Woerden. Foto: Floris Bakker

Woerden gaat minder maaien voor meer biodiversiteit

Nieuws 1.451 keer gelezen

WOERDEN • Woerden gaat bermen en gazons minder vaak maaien om de biodiversiteit te vergroten. “Het zal voor inwoners even wennen zijn.”

De gemeente past al enkele jaren een ‘natuurlijker’ maaibeleid toe. “Dat is het gevolg van een motie die de gemeenteraad eind ‘21 heeft aangenomen”, verklaart John van der Krogt, beheermedewerker groen bij de gemeente Woerden. “Er is toen afgesproken om in de maand mei de gazons niet te maaien zodat plant- en diersoorten meer de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Met name insecten profiteren hiervan.”

In totaal liet de aannemer 22 locaties, verspreid over de gemeente, tijdens de maairondes met rust. Veelal meer natuurlijke gebieden. Van der Krogt: “Plekken als speeltuinen en hondenuitlaatveldjes maaien we uiteraard wel, net als zichthoeken langs wegen en fietspaden. De verkeersveiligheid moet natuurlijk niet in het geding komen.” 

Een tegenvaller

Na een jaar bleek uit een meting dat er nauwelijks meer bloemen- en plantensoorten in de gazons stonden. “Dat was wel een tegenvaller”, erkent Van der Krogt. “We hadden gehoopt op betere resultaten. Tegelijkertijd weet je dat het tijd kost om een bloemrijker gazon of berm te krijgen. Er staan veel grassen in en die geven andere plantensoorten weinig kans om te groeien.”

Daarom kiest de gemeente nu voor een andere aanpak. In samenspraak met gemeente-ecoloog Ilse Jonker is besloten om nóg later te maaien en het maaisel af te voeren. “Als je het laat liggen, dan ‘bemest’ je de grond en dat willen we niet. We willen de bodem juist verschralen, zodat verschillende planten- en kruidensoorten een kans krijgen om te groeien en er een rijke vegetatie ontstaat.” 

Ook is het areaal waar later wordt gemaaid flink uitgebreid. Jonker: “We hebben 28 locaties toegevoegd plus de gazons en bermen rond het gemeentehuis. Daarnaast maaien we op 25 locaties waar bollen in de grond zitten op een later tijdstip. Pas als het loof is afgestorven, gaat de maaimachine eroverheen.” 

Ander straatbeeld

Het maaien gebeurt voortaan nog maar twee keer per jaar: half juni en in september/oktober. Dat geeft een ander straatbeeld. “We gaan van strak gemaaide gazons naar meer bloemrijke weides”, zegt Jonker. “Voor inwoners zal het even wennen zijn. De één vindt het niks terwijl de ander geniet van de variatie van planten en bloemen. Maar we doen het met een doel: het vergroten van de biodiversiteit. Door minder te maaien is er voor insecten als bijen, kevers, vlinders en hommels meer voedsel beschikbaar. Maar ook andere dieren hebben er baat bij. Zo loopt een egel liever beschut door hoog gras dan over een strak gemaaid gazon.”

De gazons en bermen hebben wel de tijd nodig om zich te ontwikkelen. “Het zal letterlijk per wijk verschillen. Zo heb je in Snel en Polanen zandgrond waar je snel resultaten kunt boeken. De bodem van de Schilderswijk bestaat weer uit klei en in de dorpen ligt vooral veen. Daar zal het wat langer duren.”

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Lekke fietsband.
Lekke banden door scherpe voorwerpen in puinbaan Harmelen Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Dit jaar opnieuw sportverkiezing in Woerden Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
De Terugwinning in Woerden zamelt fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws 23 uur geleden
• Olaf Remmerswaal in de parkeergarage die weer dienst doet als wisselzone.
38e editie van Triathlon Woerden: Olaf is erbij als het kanon wordt afgeschoten Sport 23 uur geleden
• Zwemvierdaagse in het Batensteinbad.
Zwem4daagse in Batenstein en H2O Nieuws 23 uur geleden
• Ruurd Walinga als pomphouder in 'Ik zou maar thuis blijven'.
Cabaretviering in Woerdense Maranathakerk Nieuws gisteren
• Mirjam Gijsbertsen koppelt als coördinator van Buurtgezinnen gezinnen aan elkaar.
Buurtgezinnen koppelt gezinnen die het zwaar hebben aan een stabiel gezin Nieuws 15 mei, 15:46
• Een student Verpleegkunde laat kinderen zien hoe je een injectie plaatst.
Leerlingen Constantijnschool leren op mboRijnland over menselijk lichaam Nieuws 15 mei, 15:40