• Hennie Epping jr. bij het billboard met daarop rechts zijn vader voor het Stadsmuseum.
• Hennie Epping jr. bij het billboard met daarop rechts zijn vader voor het Stadsmuseum. Paul van den Dungen

Billboards op ‘schuldige plekken’ in Woerden

Nieuws 1.093 keer gelezen

WOERDEN • Op zeventien locaties in Woerden staan tot half mei billboards met foto’s van ‘Schuldige plekken rond de bezettingstijd’.

Het gaat om plekken waar in de Tweede Wereldoorlog belangrijke gebeurtenissen hebben afgespeeld. Voorbijgangers kunnen voor meer uitleg een QR-code scannen. Zo staat er een billboard bij het Stadsmuseum aan het Kerkplein. De daarbij behorende foto toont de Woerdense huisarts Frans Schrijver, het plaatselijk hoofd van de Binnenlands Strijdkrachten. Hij sprak de bevolking op 10 mei 1945 toe vanaf de trappen van het toenmalige stadhuis. Dat was tevens het begin van een groot bevrijdingsfeest, waar ook Canadese en Britse militairen bij aanwezig waren. Op de foto staan ook twee gewapende mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten. De man rechts op de foto is de dan 26-jarige Hennie Epping.

Verdwenen straatje

De Woerdense Courant kwam toevallig in contact met zijn inmiddels 73-jarige zoon Hennie. “Mijn vader is geboren in oktober 1919 en woonde in die tijd Op de Hei, een inmiddels verdwenen straatje tussen de Wagenstraat en de Havenstraat. Hij was boekbinder bij de drukkerij van zijn broer. Voordat de oorlog uitbrak is mijn vader als dienstplichtige in militaire dienst geweest.” 

Na de capitulatie op 10 mei 1940 werd het leger gedemobiliseerd. Als 24-jarige werd Epping opgeroepen voor de Arbeits Einzats in Duitsland en moest daarvoor naar Berlijn. “Daar werd hij Aushilfsgüterbodenarbeiter (vrachtvervoermedewerker, red.) bij de Deutsche Reichsbahn.” Hennie weet te vertellen dat zijn vader daarover niet veel sprak. Mondjesmaat werden er soms wat verhalen en anekdotes verteld, omdat zijn kinderen daar wel benieuwd naar waren. 

Beestjes

Hennie herinnert zich wel dat zijn vader eens vertelde dat hij in Duitsland in een stapelbed moest slapen. Hennie sr. lag boven, maar de man die onder hem sliep vroeg op een gegeven moment of hij van slaapplek wilde ruilen omdat er in het bed beneden allerlei beestjes liepen. Vader Hennie had daar kennelijk geen bezwaar tegen en verhuisde naar beneden. Van die beestjes had hij geen enkele last, in tegenstelling tot zijn bovenbuurman die korte tijd later er opnieuw over klaagde dat ook boven beestjes in zijn bed zaten….

Verlof

Vader Hennie trouwde op 2 maart 1943 op het stadhuis van Woerden met Ria van Loon. Twee dagen later moest hij naar Duitsland. Na zes maanden mocht hij met verlof en keerde terug naar Woerden. Omdat hij niet meer terug naar Duitsland wilde, vond hij in Den Haag een onderduikadres. Op 25 juli 1946 gaven Hennie en Ria elkaar het ja-woord in de Bonaventurakerk in Woerden.

Tijdens de bevrijding van Nederland werd vader Hennie als oud-militair opgeroepen en ingedeeld bij de Binnenlandse Strijdkrachten. In die hoedanigheid staat hij ook vereeuwigd op de foto bij het Stadsmuseum. Hennie Epping overleed op 17 augustus 1997 op 77-jarige leeftijd. 

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Harleydag in 2023.
Harleydag Woerden gaat dit jaar niet door Nieuws 20 uur geleden
• Sportlust '45 houdt een veiling.
Veilingavond Sportlust '46 met Peter Heerschop Nieuws 21 uur geleden
• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het sorteren van producten.
Steeds meer mensen kloppen aan bij Voedselbank Woerden Nieuws 22 uur geleden
• Lekke fietsband.
Lekke banden door scherpe voorwerpen in puinbaan Harmelen Nieuws 16 mei, 11:27
Afbeelding
Dit jaar opnieuw sportverkiezing in Woerden Nieuws 16 mei, 11:01
Afbeelding
De Terugwinning in Woerden zamelt fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws 16 mei, 10:51
• Olaf Remmerswaal in de parkeergarage die weer dienst doet als wisselzone.
38e editie van Triathlon Woerden: Olaf is erbij als het kanon wordt afgeschoten Sport 16 mei, 10:49
• Zwemvierdaagse in het Batensteinbad.
Zwem4daagse in Batenstein en H2O Nieuws 16 mei, 10:47