• Baaike Brand en Evelien de Gier staan bij een klok. Voor rouwen staat geen tijd.
• Baaike Brand en Evelien de Gier staan bij een klok. Voor rouwen staat geen tijd. Foto: Winny van Rij

Aandacht voor rouw, ook als het eventjes geleden is

woerden • “In de maakbare samenleving is er vaak maar kort tijd om stil te staan bij rouw en verlies”, zeggen de twee professionals die deze rouw ontmoetingsgroepen begeleiden. Baaike Brand en Evelien de Gier zijn rouw- en stervensbegeleiders. De Gier is ook creatief therapeut en Brand actief als ritueelbegeleider. Eind 2022 boden ze onafhankelijk van elkaar hun diensten aan het Samen sterk huis aan. “Daar werden we aan elkaar voorgesteld, we hadden een klik en we vullen elkaar goed aan”, aldus Brand. 

De rouw ontmoetingsgroepen draaien al sinds 2017 bij het Samen sterk huis, eerst onder leiding van twee andere professionals. Het zijn steeds nieuwe groepen die zes keer bij elkaar komen. De Gier: “Hier krijgt iedereen de gelegenheid om te vertellen wat ze hebben meegemaakt en men vindt het fijn dat dit nogmaals mag. De omgeving kent het verhaal immers al.” 

Druk

Brand: “Door druk van die omgeving, van je werkgever of de druk je jezelf misschien oplegt, moet je snel weer door. Maar voor rouw staat geen tijd, ieder rouwt op eigen tempo, een veilige bedding en een luisterend oor zijn dan belangrijk.” 

De ervaring van Brand en De Gier is dat deelnemers luisteren naar elkaars verhaal, respect voor elkaar hebben en leren van elkaar. “Ook omdat niet iedereen in dezelfde fase zit. Bij de één is het nog heel vers terwijl de ander al drie jaar verder is.” 

Ze besteden aandacht aan verlies en herstel, twee componenten waar je steeds tussen heen en weer beweegt. Zolang er beweging in zit gaat het best goed. De Gier licht toe: “Teveel met verlies bezig zijn kan zorgen dat je daarin blijft hangen. Andersom is het zo dat als je alleen maar doorgaat en vooruitkijkt, je niet toekomt aan je verdriet. Men leert door die beweging gaandeweg het verlies te verweven in het nieuwe bestaan zonder de ander.” 

Weinig woorden

De bijeenkomsten draaien vooral om ervaringen uitwisselen en zijn een mix van praten en creatief bezig zijn. “Sommigen hebben weinig woorden maar kunnen wel aan de hand van beelden hun verhaal kwijt zoals bij het maken van een herdenklichtje of een altaartje. Dan komen er vaak ontroerende, mooie of verdrietige verhalen los.” 

Je hoeft niet creatief te zijn, het gaat om het krijgen van andere inzichten en anders stilstaan bij verdriet en rouw. Brand en De Gier leren de deelnemers dat iedereen de rouw op zijn of haar eigen manier beleeft. Brand: “Mensen zijn hier onzeker over en vragen of ze wel goed rouwen maar er is geen foute manier van rouwen.”  

Ook als je palliatief bent

Rouwen komt ook voor als je zelf in de palliatieve fase zit en daarvoor vullen deze twee vrouwen ook speciale ochtenden in bij het Samen sterk huis onder de titel ‘Als je niet meer beter wordt’. Dat zijn ochtenden waar je bij kunt aansluiten om te praten over wat je bezighoudt. “Palliatief zijn is weten dat je niet meer beter wordt, ook al kan het nog tien jaar duren, maar als de dood je is aangezegd, kun je al rouwen om wat je straks niet meer kunt, je leeft in een tussenland en dat kan best ingewikkeld zijn,” vertelt Brand. 

Voor al deze bijeenkomsten waarbij je op een laagdrempelige manier je licht kunt opsteken bij professionals, kun je jezelf aanmelden bij het Samen sterk huis via: 06-14004496 of e-mail: info@samensterkhuis.nl.  

Winny van Rij