• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een verkeersknelpunt.
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een verkeersknelpunt. Foto: Floris Bakker

Veiliger fietsroutes van en naar dorpen

woerden • Het is oppassen geblazen voor fietsers die over willen steken bij de kruising Stationsweg met de Polanerbaan. Automobilisten moeten ze voorrang verlenen, maar of dat gebeurt is de vraag. “Het is een onoverzichtelijk kruispunt waar een ongeval op de loer ligt”, erkent wethouder Roy Luca (verkeer). “Vandaar dat we daar als college iets aan willen doen.” 

Vele malen veiliger

Luca presenteerde donderdag een plan om aan de kant van de bebouwing een fietspad aan te leggen van 3,50 meter breed, dat in twee richtingen is te berijden. Tussen het pad en de rijbaan moet een groenstrook met kleine bomen komen. De ruimte is er, want de parkeerplaatsen verdwijnen in het plan. Volgens Luca maakt de ingreep (zie impressie hieronder) de verkeerssituatie vele malen veiliger. “Je hoeft immers geen rekening meer te houden met overstekende voetgangers of fietsers.” 

Het liefst trekt hij het bredere fietspad door bij de Oostdam tot aan de nieuw aan te leggen Centraalbrug. Onderzoek moet uitwijzen of dit mogelijk is, “want er liggen daar aardig wat kabels en leidingen in de grond.”

De ingreep op de kruising is één van de plannen die de gemeente heeft ontwikkeld om het fietsen in Woerden veiliger te maken. “We willen de drie hoofdfietsroutes met de meeste knelpunten aanpakken”, verduidelijkt omgevingsmanager Tjibbe Dijk. “Hiervoor hebben we nauw samengewerkt met inwoners. Voor elke route is er een schetsontwerp gemaakt.”

Eiland

Eén van de routes loopt van Woerden naar Kamerik. De wens is om het fietspad langs de Oudelandseweg te verbreden naar 3,50 meter (is nu 2,80 meter). Verder wordt de oversteek bij de Meanderbrug aangepakt. Die komt hoger te liggen en krijgt een eiland die fietsers en voetgangers de mogelijkheid biedt om halverwege te stoppen. Daarnaast wil het college vanaf de Bethlehemkerk een voetpad aanleggen.

Bij zowel ‘s-Gravensloot als bij Geestdorp komt een een verhoogde kruising. Het stukje tussen de Boerinn en de Molentocht wil de gemeente inrichten als fietsstraat, waar de auto te gast is. “De fietser is daar de baas”, verduidelijkt Luca. “Ook die maatregel is bedoeld om een veiligere verkeerssituatie te creëren.”

Fietssuggestiestroken

Een andere voor fietsers gevaarlijke en drukke plek is de Rembrandtlaan (vanaf de rotonde bij het winkelcentrum) en Leidsestraatweg richting Zegveld. Daar liggen aan beide kanten fietssuggestiestroken van elk 80 centimeter breed. Niet erg veilig, vindt Luca. “We willen daar aan de kant van de huizen een vrijliggend fietspad met twee richtingen aanleggen. Verder worden de uitritten naar de wijken verhoogd. De parkeerplaatsen langs de weg komen tussen de rijbaan en het fietspad.”

Om de plannen uit te kunnen voeren zijn er miljoenen nodig. Dat terwijl Woerden krap bij kas zit. “Het gaat om schetsontwerpen”, benadrukt Luca. “De gemeenteraad moet een keuze maken. Als het financieel niet in één keer lukt, kunnen we er ook voor kiezen om de plannen in fasen te realiseren.”

Floris Bakker