Start rupsenbestrijding

woerden • De gemeente Woerden start binnenkort met de bestrijding van de eikenprocessierups. Het aanraken van de brandharen van deze rups kan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. 

Om dit zoveel mogelijk te beperken worden de eikenbomen op drukbezochte locaties zoals scholen, zorgcentra en drukke fietspaden ingespoten met een biologisch middel (kleine wormpjes). Dat gebeurt tussen 20.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's morgens omdat de worpjes niet tegen daglicht kunnen. De kleine wormpjes die in de bomen worden gespoten zijn niet schadelijk voor mens, plant en dier. 

De aannemer doet zijn best om de overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Op het moment dat een voertuig bij een woning in de buurt werkt, kan het zijn dat iemand kort overlast ervaart door geluid of licht. Naast de preventieve bestrijding zijn op verschillende plekken nestkastjes opgehangen voor vogels die de rupsen op het menu hebben staan. In de rest van de gemeente worden de rupsen tijdens het seizoen verwijderd door de rupsen op te zuigen.

Wie een eikenprocessierups ziet, kan een melding doorgeven via www.woerden.nl/meldingdoen.