• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'. Foto: Chris Gottenbos

Veel bezoekers voor ‘De Boer Op’

woerden/linschoten • Koeien voeren, lammetjes aaien en spelen in de hooiberg. Het kon zaterdag allemaal tijdens ‘De Boer Op’ van Agrarisch Centrum Woerden (ACW). 

Burgemeester Victor Molkenboer opende de dag op de varkenshouderij van de familie Kreuger, waar onlangs een accu voor eigen zonnestroom is geïnstalleerd. Vanuit een skybox konden bezoekers zien hoe de zeugen, biggen en vleesvarkens worden gehuisvest volgens de hedendaagse milieu-, welzijns- en hygiëne-eisen. 

Rondleiding

De route vervolgde zich naar de Proeftuin van Linschoten, waar biologische groenten en fruit worden geteeld. Elk uur konden bezoekers mee met een rondleiding en er was vermaak voor jong en oud, zoals de spannende kruiwagenrace.

Mede door het mooie lenteweer was het op alle locaties behoorlijk druk. Zo ook bij de familie Doornebal aan de Linschoterdijk in Linschoten. De boerderij maakt deel uit van Landgoed Linschoten. Op het melkveebedrijf worden koeien, schapen en paarden gehouden. Kinderen konden hier koemelken, stoepkrijten, lammetjes aaien de koeien van dichtbij bekijken. Ze mochten ook in de hooiberg spelen en even achter het stuur zitten van een tractor.  

Naar buiten

Een hoogtepunt van de dag was hier toch wel het openen van de staldeuren voor de koeien. Onder toeziend oog van talrijke bezoekers mochten zij voor het eerst deze lente naar buiten. De koeien genoten zichtbaar van hun vrijheid in de wei. 

Organen

De laatste halte van de route was het melkveebedrijf van de familie De Regt, waar bezoekers werden ondergedompeld in de wereld van koeienvoer en de werking van de organen van de koe. Gedurende de hele dag werden koeien gemolken met behulp van geavanceerde melkrobots.

Het ACW kijkt terug op een geslaagde editie van 'De Boer Op'. "Bezoekers konden niet alleen kennismaken met moderne agrarische bedrijfsvoering, maar kregen ook de kans om de passie en toewijding van lokale boeren te ervaren."

q  www.deboeropwoerden.nl