• Limesweg nabij Valkenburg.
• Limesweg nabij Valkenburg. Foto: aangeleverd

‘De Limesweg - een archeologische goudmijn’

dinsdag 24 mei 2022 20:00

20:00, Harmelen, Het Trefpunt, Iepenlaan 2

Erik Graafstal verzorgt een lezing met als titel: ‘De Limesweg - een archeologische goudmijn’. De avond is een initiatief van de projectgroep Stichts Hollandse Historische Vereniging Harmelen in samenwerking met de SHHV Woerden.

Vanaf de late eerste eeuw vormde de limesweg de strategische verbindingsweg tussen de twintig forten die in de Romeinse tijd de zuidoever van de Rijn bewaakten. De Romeinen duiden dit verdedigingsstelsel aan met de term limes of wel ‘grens’. 

Vooral in Leidsche Rijn is sinds 1997 baanbrekend onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkeling van de limesweg en de daarmee samenhangende infrastructuur van bruggen, waterwerken en wachttorens. Sinds juli 2021 zijn 19 terreinen in Nederland (en 25 in Duitsland) die aspecten van de limes belichamen, aangewezen als Unesco Werelderfgoed.

Erik Graafstal studeerde geschiedenis in Utrecht. met als specialisatie provinciaal-Romeinse archeologie en oude geschiedenis. Als gemeentelijk archeoloog is hij sinds 1997 betrokken geweest bij het grootschalige archeologische onderzoek langs de voormalige Romeinse grens in Leidse Rijn.

De lezing is gratis bij te wonen.