• Petruskerk in Woerden.
• Petruskerk in Woerden. Foto: Floris Bakker

Brand in de Petrustoren

dinsdag 11 oktober 2022 19:30 tot 22:00

19:30, Woerden, Petrustoren

Het is op dinsdag 11 oktober precies 350 jaar geleden dat de Franse bezetters van Woerden een ramp veroorzaakten. Dat wordt herdacht met een speciale brandweeroefening.

Op de dag in 1672 staken de Fransen een signaalvuur aan op de toren van de Petruskerk. De toren en kerk brandden uit en ook veel huizen gingen in vlammen op. Deze brand houdt verband met de Slag om Woerden, de grote veldslag tussen legers van de Republiek der Zeven verenigde Nederlanden en Frankrijk. De inzet van de slag was het bezit van de stad Woerden. 

De Woerdense brandweer houdt onder leiding van Koos Dros een oefening in de toren van de Petruskerk. Direct na de oefening zal iemand van de brandweer in de kerk uitleg geven over wat er komt kijken bij een brand in de toren. Aansluitend vertelt Niek de Kort in de Petruskerk over de gevolgen van de Slag om Woerden. De Kort is voorzitter van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV).

In de Petruskerk is er ook gelegenheid om te kijken naar de expositie over het Rampjaar 1672 en de Slag om Woerden, en naar de sporen die in de kerk nog herinneren aan de fatale brand. De toegang is vrij.