• Tekening van Jitske Salverda.
• Tekening van Jitske Salverda. Foto: Stadsmuseum Woerden

Instaprondleiding bij expo Bon Voyage

zondag 4 juni 2023 14:00 tot 15:00

14:00, Woerden, Stadsmuseum Woerden, Kerkplein 6

Wie meer informatie wil over de lopende tentoonstelling Bon Voyage, kan meedoen met de instaprondleiding. Die wordt elke eerste en derde zondag en tweede en vierde donderdag van de maand aangeboden. Wie een entreebewijs heeft, kan gratis deelnemen aan de rondleiding. 

In de tentoonstelling Bon Voyage gaat over vakanties uit het verleden en van vandaag. Centraal staat de in Woerden geboren kunstschilder Cornelis Vreedenburgh (1880-1947) die veel buitenlandse reizen maakte om zich verder te ontwikkelen. Vanaf 1910 gaat hij bijvoorbeeld naar de Provence, St.-Tropez, Parijs, Zwitserland, Italië en Portugal en tekent daar zuidelijke landschappen en pittoreske dorpjes. 

Reistekeningen zijn niet alleen iets van vroeger. Ook in onze tijd van smartphone foto’s, zijn er kunstenaars die de tijd nemen om op reis te tekenen. Bijvoorbeeld Peti Buchel, Anne Jitske Salverda en Gineke Zikken. Maar wat voegen reisschetsen nog toe als je veel sneller en makkelijker een foto kan maken? En waar dienen de tekeningen voor? Zijn het geheugensteuntjes die nog uitgewerkt worden in het atelier? Zijn het alleen leuke vakantie herinneringen? Of zijn het misschien kunstwerken op zich?

www.stadsmuseumwoerden.nl