• Femke Merel van Kooten van Splinter.
• Femke Merel van Kooten van Splinter. Foto: Thomas Sohilait

‘Kijk ernaar uit om op de fiets naar gemeentehuis te rijden’

Algemeen 1.065 keer gelezen

WOERDEN • Voormalig Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten (38) doet met haar partij Splinter mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Woerden. Ze heeft alle vertrouwen in een goede uitslag. “Drie à vier zetels moet mogelijk zijn.”

Het verkiezingsprogramma is klaar en de kandidatenlijst vastgesteld. “En al het verkiezingsmateriaal komt ook net binnen”, zegt Van Kooten enthousiast terwijl ze een poster van Splinter met haar beeltenis in de lucht houdt. Ze gaat een paar drukke weken tegemoet. Debatten voeren, flyeren en vooral praten, heel veel praten met inwoners.

Digitale fractiekamer
Er staat nog iets anders op het programma: de lancering van de digitale fractiekamer. Een nieuwe tool op de website van Splinter waar Van Kooten best wel trots op is, “want geen enkele partij heeft zoiets. Inwoners van Woerden kunnen via de digitale fractiekamer meepraten over belangrijke onderwerpen die spelen in de gemeente. En zaken onder de aandacht brengen waarover zij zich zorgen maken. Ideeën zijn eveneens welkom. Als een idee breed wordt gedragen, zullen wij het als voorstel indienen in de gemeenteraad.”
Als het Splinter lukt om zetels te veroveren mogen de raadsleden ‘stemmen zonder last’. Van een verstikkende fractiedwang wil Van Kooten niets weten. “Binnen een fractie kun je verschillend denken over bepaalde onderwerpen. Om tot een gezamenlijk standpunt te komen, overtuig je elkaar met argumenten en niet met dwang van bovenaf. Als dat niet lukt, staat het onze raadsleden vrij om verschillend te stemmen.”

Splinter presenteert zich als een sociaal liberale middenpartij waar veel mensen zich bij thuis moeten kunnen voelen. Van Kooten: “Wij vechten tegen de polarisatie in het debat en zoeken verbinding met links, midden en rechts. Wij komen altijd op voor mensenrechten, kinderrechten, individuele vrijheid, individuele verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Voor iedereen die geen stem heeft.”

Lobbyen
In het programma van Splinter is aandacht voor zaken als duurzaamheid, dierenwelzijn, wonen, veiligheid en zorg. Zo wil de partij zo snel mogelijk de Spoedeisende Hulp (SEH) en Huisartsenpost (HAP) terug in Woerden. Van Kooten: “Toegankelijke zorg is een basisrecht voor alle mensen in Nederland, of je nu in de stad of in de polder woont. De sluiting van de HAP en SEH in het St. Antoniusziekenhuis in 2018 was een fout. Woerden moet lobbyen om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis het besluit van destijds terugdraait.”

Opvallend is de aandacht voor armoede in Woerden. Zo moeten minima gratis kunnen sporten, moet Woerden iets doen aan menstruatie-armoede en mogen kinderen niet uit een gezin worden geplaatst als er sprake is van armoede. “Zolang daarvoor geen landelijk verbod is ingevoerd, wil ik het hier in Woerden op gemeentelijk niveau regelen.”

Door de bouw van de Rembrandtbrug gaat een dikke streep. Zonde van het geld, vindt Van Kooten. “Je geeft ruim 24 miljoen euro uit, maar welk probleem los je ermee op? Het wordt nóg drukker op de Waardsebaan en Hollandbaan en omwonenden krijgen nóg meer last van geluid en fijnstof in de lucht. Doe iets aan het échte probleem: het sluipverkeer dat bij Breukelen de A2 afgaat en vervolgens via Woerden richting de A12 rijdt. Maak die route zo onaantrekkelijk mogelijk of kijk serieus nog eens naar de aanleg van een oostelijke randweg.”

Groen en duurzaamheid zijn belangrijk voor Splinter. Zo wil de partij dat de gemeente gratis quick scans aanbiedt zodat bedrijven kunnen zien op welke manier ze energie kunnen besparen. Op daken komen zoveel mogelijk zonnepanelen en windmpolens mogen er alleen komen als er voldoende draagvlak is voor de bouw daarvan. Van Kooten wil graag ecologisch bermbeheer invoeren (’er wordt nu veel te snel geklepeld’). Bomen worden beschermd en niet te snel gekapt. Een stadsecoloog zou - gevraagd en ongevraagd - advies moeten geven over flora en fauna in de gemeente.

Buitenzwembad
De plannen die er al lange tijd liggen voor de Cattenbroekerplas (waterrecreatie) moeten nu maar eens gerealiseerd worden. En Van Kooten vraagt zich af waarom er geen buitenzwembad is in Woerden. “Dat is ooit beloofd, dus waarom gaan we daar niet serieus naar kijken?”

Hoewel Splinter pas voor het eerst meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen, ziet Van Kooten kansen om goed te scoren. “Kiezers zijn hun vertrouwen kwijt in de landelijke partijen. Da’s niet zo gek, want de formatie duurde na de verkiezingen bijna een jaar. En dat terwijl het land in crisis is. Het lukt ze bovendien maar niet om het leven van mensen te verbeteren. Ik denk dat je dat terug gaat zien op lokaal niveau.”

Na vier jaar lidmaatschap van de Tweede Kamer ziet ze de lokale politiek absoluut niet als een stap terug “Voor wat ik wil bereiken is het juist een stap vooruit. Als raadslid sta je veel dichter bij de mensen dan als Kamerlid. In de gemeenteraad gaat het vaak om zaken ‘op stoeptegelniveau’ en kun je echt iets veranderen in het leven van mensen. Ik kijk er al naar uit om op de fiets naar het gemeentehuis te rijden voor een vergadering.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuwbouw Huize Gaza in Harmelen wil maar niet vlotten Nieuws 29 nov., 16:02
Afbeelding
Bouwplan voor uitvaartcentrum valt slecht bij omwonenden Nieuws 29 nov., 15:55
Afbeelding
Top 2000 Quiz in Woerden Nieuws 29 nov., 15:54
Afbeelding
Explosie vernielt voorgevel van beautysalon in centrum Woerden Nieuws 29 nov., 08:40
Afbeelding
IJsbaan Woerden gaat zaterdag open Nieuws 28 nov., 08:50
Afbeelding
Koor Bravour wint Battle of the Shanty's Nieuws 27 nov., 16:33
Afbeelding
Winst voor waterpolosters ZPC Woerden Sport 27 nov., 15:35
Afbeelding
Brand in appartementencomplex in Woerden 112 27 nov., 08:44