• Annemiek tijdens de opnames in haar atelier.
• Annemiek tijdens de opnames in haar atelier. Foto:PR

Woerdense kunstenares bij Sterren op het Doek

Algemeen 3.868 keer gelezen

WOERDEN • De Woerdense kunstenares Annemiek Visser schittert zaterdag 17 december in de laatste aflevering van Sterren op het Doek. 

Visser dacht altijd dat je voor het tv-programma gevraagd moet worden, maar dat bleek niet het geval. “Ik zag op Facebook een laatste kans oproepje voorbij komen en heb me daarop aangemeld.” Op 1 januari van dit jaar ging Annemiek met vervroegd pensioen en ze had dus wel tijd voor een leuke uitdaging. “Ik dacht doe eens gek, laat ik het gewoon proberen.” Een kwartier na haar aanmelding kreeg ze al een kort bericht van het programma. “Of ik de formulieren wilde invullen. Dat kost je trouwens wel bijna een dag hoor. Wie ben je, wat heb je gemaakt, waar heb je geëxposeerd, wat is je manier van werken, een filmpje van jezelf en van je werkplek; ze willen alles weten.”

Autodidact
Annemiek is autodidact en schildert al vanaf de middelbare school. “Tekenleraar Han Nap van toentertijd de F. Kalsbeek-mavo stimuleerde me erg.” Toen ze kinderen kreeg, kwam de klad er in, tot ze rond 1988 verhuisde met haar gezin. “We hadden geen geld om iets te kopen voor aan de muren, dus heb ik het schilderen weer opgepakt.” Lang was ze lid van De Schilderclub Woerden. Ze volgde ook cursussen aan de Volksuniversiteit en bij de Werkschuit en deed een cursus portret- en modeltekenen. “Sinds 2014 doe ik ook mee aan de Atelierroute. Zij organiseren ook het Woerdens Kunstlint en in 2021 won ik de vakjuryprijs met ‘De Polderwas’.”


• Eus en Annechien met daarachter de drie schilders voor hun nog onzichtbare doek.

Niet lang na haar aanmelding kreeg ze een telefoontje. “Ik was door de eerste ronde heen. De redactie wilde op bezoek komen, om te checken of mijn werkplek wel geschikt was en of ik wel genoeg had te vertellen.” Alles bleek in orde. “Schilderen en praten kan je en de ruimte waar je werkt is prima, zo zeiden ze. Ik was door en het redactieteam zou mij koppelen aan een BN-er.” Annemiek moest beschikbaar zijn in mei en juni en stelde om die reden haar vakantie uit. “Je moet het schilderij in korte tijd maken. Op 24 mei was de poseersessie en op 7 juli de onthulling.”

Verrassing
De opnames voor de uitzending vonden plaats in de Domkerk in Utrecht. “In het DomCafé kwam Eus even bij me zitten, om te vragen wie ik dacht dat we zouden gaan portretteren. Ik dacht eerst aan Joris Linssen. Die heeft namelijk wel wat met de Domkerk. Op twee had ik burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht en op drie Barry Atsma.” De BN’er bleek echter een heel ander persoon te zijn. Om een ‘toevallige’ ontmoeting vooraf te voorkomen, moesten de schilders lang wachten. “We mochten niet eens ongevraagd naar de wc. Dat had wel een reden. Ooit waren alle drie de kunstenaars de BN-er al tegen het lijf gelopen. Dat kon natuurlijk niet, weg was de verrassing.”

Voor ze het wist stond ze achter haar schildersezel. Met voor haar Annechien Steenhuizen, bekend als presentatrice van het NOS-journaal. “Ik had gelukkig gekleurd papier en pastelkrijt meegenomen, dus kon snel wisselen als Annechien de andere kant opkeek.” Ondertussen luisterde ze naar het gesprek tussen haar en Eus en maakte veel aantekeningen. Aan het eind mocht ze wat foto’s van Annechien maken. “Je mag zelf bepalen hoe je dat wilt, welke pose en op welke plek op die locatie. Het is natuurlijk leuker om van je eigen foto te werken en niet een foto van internet te plukken.” 

“Annechien is een mooie vrouw met alles in de plooi, maar ik zocht naar iets waar wat levendigheid in zat.” Gelukkig had Annemiek al snel de juiste foto te pakken en ging er thuis mee aan de slag. Ze zocht ook naar informatie over Annechien. “Ik heb meer gevonden dan Eus. Over haar moederschap, haar uiterlijk, haar kapsel. Daaromheen ben ik gaan bouwen. Annechien liet niet het achterste van haar tong zien tijdens het gesprek met Eus, maar ik denk dat ik haar plaatje wat completer heb kunnen maken.” 

Annemiek ging als een speer aan de slag en had een eerste versie van haar portret al vrij snel klaar. “Toen besloot ik het helemaal anders te doen en dat kwam goed uit voor het bezoek van het filmteam. Ze willen jou wel bezig zien gedurende het proces.”

Op een bankje
De dag van de onthulling was op 7 juli in museum MORE in Goirle bij Deventer. “Ik ben er op tijd naartoe gegaan om de expositie te kunnen bekijken. En dan is het wachten, eten met de filmploeg, tot de doeken op de schildersezels komen en wij in een ruimte ernaast met z’n drieën op een bankje moesten zitten en deels mee mochten kijken en luisteren.” Zoals altijd bij Sterren op het Doek kwamen er drie totaal verschillende portretten onder het doek vandaan. “Je speculeert met elkaar. Waar zou ze op vallen? Aan de hand van haar reacties denk je al te weten welk schilderij ze gaat kiezen, dat vonden we erg spannend.”


• Even een selfie met Annechien in de Domkerk in Utrecht waar de opnames plaatsvonden.

Uiteraard verklapt Annemiek de uitkomst niet. “Iedereen moet gewoon gaan kijken naar deze laatste aflevering, de uitsmijter.” Ze weet zelf ook niet hoe de uitzending eruit ziet. “Hoe ze het monteren, of ik geen gekke dingen heb gezegd.” Ze was blij met Annechien als model. “Het was een goede match.”

Meer opdrachten
Of haar deelname aan het programma naar meer smaakt? Bijvoorbeeld door mee te doen aan Project Rembrandt dat Annechien toevallig presenteert? “Nee, dat past minder bij mijn manier van werken. Annechien vroeg het ook aan ons schilders, maar voegde er gelijk aan toe dat we daar te goed voor zijn. Dat is leuk om te horen.” 

Ze hoopt dat haar deelname aan Sterren op het Doek haar naamsbekendheid wat vergroot. “Het zou leuk zijn als ik wat meer opdrachten krijg, als het dat effect heeft. Maar verwacht niet perse dezelfde stijl, ik maak echt van alles.”

Winny van Rij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Tiende editie Woerdens Bockbier Festival Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws gisteren
Afbeelding
Column Mirte Damen: Nacht van Woerden Nieuws 27 sep., 14:48
Afbeelding
'Laat natuur op Woerdense bastions met rust' Nieuws 27 sep., 14:47
Afbeelding
Bankje voor 'wandelstad' Woerden Nieuws 27 sep., 14:46
Afbeelding
Meer fietsen gestolen in Harmelen 112 27 sep., 14:43
Afbeelding
Feestelijke finale Robs Kaastour op Kerkplein Woerden Nieuws 27 sep., 14:42
Afbeelding
Romaysa (15) houdt pitch over toekomst onderwijs Nieuws 27 sep., 14:39