Afbeelding

Stop de tijd

Algemeen 210 keer gelezen

De Maya’s hadden een heel andere telling en als ik dit schrijf op zondag 25 juli is dat precies de dag buiten de tijd. Dit omdat zij 13 manen tellen en een maand duurt 28 dagen. Op 26 juli begint voor hen het nieuwe jaar. Een jaar telt dus 13 x 28 dagen is 364 dagen. De laatste dag is 24 juli en om de brug te slaan naar 26 juli, is de tussenliggende dag, 25 juli, de Dag buiten de Tijd.

Op deze dag vandaag maken zij op wat het jaar heeft gebracht en het is een feestdag om het oude los te laten. En de intentie te zetten voor het nieuwe jaar. Maar ook om even stil te staan. En dat stilstaan is nu juist precies wat ik nodig heb. Stilstaan is geen achteruitgang. Maar wellicht heb ik de stilte nodig. Ik zit graag ergens rustig stil en gewoon te genieten. Kijken naar de natuur in het bos of aan het water. Gewoon rustig mijmeren of helemaal niets en mijn hoofd leegmaken. Laat ik het rustig zeggen, maar deze rare tijd doet allemaal wat met ons en dan heeft iedereen ook nog zijn eigen verhaal. 

Velen zijn nog prikkelbaarder dan ooit, voor sommigen is het een mateloze tijd. Voor anderen brengt het iets geweldigs. Anderen hebben nergens last van en voor weer anderen is het hopeloos. Maar de verbinding is ver te zoeken en de polarisatie die er al was wordt verder uitvergroot. De tolerantie van de mens ligt echt aan de oppervlakte van het water, ga je er al net maar onder dan bestaat het woord geenééns meer. 

Dus zo’n dag buiten de tijd als deze 25 juli is even perfect. Maar één dag per jaar zelfreflectie is te weinig. Wellicht kun je dat vaker doen. 

Ik probeer elke dag vijf dingen te noemen waar ik dankbaar voor was of ben. Ook al is de dag gitzwart geweest. Zelfs een klein moment is al mooi om te benoemen. Wellicht wordt dit een ritueel voor me. Gewoon de dankbaarheid benoemen voor jezelf. Ik merk wel dat ik er dankbaarder van word. En ik slaap beter er van. 

Waar wil je heen, waar kwam je vandaan?

Maar stel je even voor als je dit leest dat het dus 25 juli is, de dag buiten de tijd. Waar wil je heen, waar kwam je vandaan? Wat wil je anders? Wat kon er beter? Wat ging er verkeerd? Durf je jezelf meer ruimte te geven? Wat ging er fantastisch? Waar word je blij van?

Tja het is toch echt waar wat mijn oma altijd al zei: Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Maar ja, mijn oma is zelf buiten de tijd geraakt. Maar het motto niet. Sommige dingen, motto’s, gezegdes en spreekwoorden raken nooit buiten de tijd maar we vergeten ze. Komt tijd komt raad…  Tja de tijd zal het leren… Een dag buiten de tijd! Een mooie gedachte. Stop de Tijd! 

De column van Mirte Damen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13