• Tussen Woerden en Nieuwerbrug is het asfalt over 4,5 kilometer over de volledige breedte vervangen door dubbellaags ZOAB.
• Tussen Woerden en Nieuwerbrug is het asfalt over 4,5 kilometer over de volledige breedte vervangen door dubbellaags ZOAB. Foto: Paul van Baardwijk

Werkzaamheden A12 afgerond; snelweg weer open voor het verkeer

Algemeen 557 keer gelezen

WOERDEN • De A12 richting Den Haag is donderdag om vijf uur ‘s morgens weer geopend voor weggebruikers. De snelweg onderging de afgelopen negen dagen een grondige opknapbeurt. 

Tussen Woerden en Nieuwerbrug is het asfalt over 4,5 kilometer over de volledige breedte vervangen door dubbellaags ZOAB (Zeer Open Asfaltbeton). Dit zeer stille asfalt is circa 2 centimeter hoger dan het oude asfalt, waardoor ook bermen en vangrail op de juiste hoogte moesten worden gebracht. Daarnaast is 23 km aan nieuwe belijning aangebracht, zijn 38 detectielussen vervangen en heeft Rijkswaterstaat acht voegovergangen vervangen voor stillere voegen. Verder is kapotte verlichting vervangen, is er gemaaid en zijn er betonreparaties aan viaducten uitgevoerd. 

Rijkswaterstaat koos bewust voor een korte afsluiting met hevige hinder. “Met een volledige afsluiting van meerdere dagen achter elkaar hebben we in korte tijd veel werk verzet en konden we de veiligheid van de weggebruiker en wegwerker beter garanderen dan bij kortstondige afsluitingen”, laat omgevingsmanager Stef Kampinga weten. “Het was een flinke klus die kort, hevig en onvermijdelijk was. We hebben met man en macht 24/7 doorgewerkt om de A12 richting Den Haag weer op tijd en in goede staat open te kunnen stellen.”  

Verkeersdrukte
Omliggende gemeenten waaronder Woerden hadden, voorafgaande aan de werkzaamheden, hun zorgen geuit over de mogelijke verkeersdrukte op het onderliggend weggennet. Rijkswaterstaat zegt deze signalen serieus te hebben genomen. Om sluipverkeer zoveel mogelijk te voorkomen is het verkeer via het hoofdwegennet omgeleid. Verder zijn er tijdens de werkzaamheden 65 verkeersregelaars ingezet ter bevordering van de doorstroming en veiligheid op provinciale wegen. Tevens kwam er dagelijks een speciaal ‘doorstroomteam’ bij elkaar, met daarin vertegenwoordigers van de wegbeheerders (Rijkswaterstaat, gemeenten, provincies), de aannemer en hulpdiensten, om de situatie continue in de gaten te houden en waar nodig gezamenlijk bij te sturen.

Het oorspronkelijke uitgangspunt was om de werkzaamheden in de zomerperiode van 2021 uit te voeren, met het idee de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. Op verzoek van de omliggende gemeenten en de veiligheidsregio werden de werkzaamheden verplaatst naar eind september/begin oktober. Dit vanwege conflicterende werkzaamheden op het onderliggend wegennet, maar ook geplande evenementen in de regio. De A12 richting Utrecht verkeert in betere conditie en zal op een later moment worden aangepakt.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44
• Moeders hadden voor de kinderen lekkere hapjes gemaakt.
Leerlingen Woerdense basisschool vieren Suikerfeest Nieuws 15 apr, 14:24
• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 15 apr, 11:30
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 15 apr, 11:14