• Leerlingen van het Minkema College druk aan het werk in de MakerSpace.
• Leerlingen van het Minkema College druk aan het werk in de MakerSpace. Foto: aangeleverd

Minkema College in Woerden op weg naar Technasium

Algemeen 914 keer gelezen

WOERDEN • Het Minkema College in Woerden hoopt over een jaar het predicaat Technasium te krijgen. De middelbare school volgt daarvoor dit schooljaar het introductieprogramma van de landelijke stichting Technasium.    

Hiermee komt het Minkema College tegemoet aan de behoefte in Woerden en omstreken voor een havo/vwo-opleiding die zich richt op bètatechnische opdrachten vanuit de praktijk, gecombineerd met vaardigheden als projectmatig werken, samenwerkend leren en zelfstandig tot een oplossing komen voor een actueel vraagstuk.

Trots
Op dit moment zijn er slechts 102 technasia, verspreid door heel Nederland. Directeur onderwijs Arjan van der Wart is dan ook ‘ontzettend trots dat zijn school is toegelaten tot het introductieprogramma.   

Centraal binnen het Technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Bij deze projecten is altijd sprake van een echte opdrachtgever uit de regio. Deze wil voor een technisch vraagstuk een resultaat waar hij of zij ook echt iets mee kan. 

Vanaf het schooljaar 2019-2020 biedt het Minkema College al O&O in de vorm van een talentmodule aan. In dit introductiejaar van het Technasium werkt het Minkema College voor het eerst met O&O-klassen. Die klassen bestaan volledig uit leerlingen die gekozen hebben voor het vak O&O. Van der Wart: “Doordat technasiumleerlingen al vroeg kennis maken met uiteenlopende sectoren, beroepen, onderwerpen en vraagstukken binnen de bètatechniek, worden ze goed uitgerust voor een weloverwogen keuze in hun verdere carrière.”

Metamorfose
Het vak O&O wordt gegeven in de MakerSpace op de locatie aan de Steinhagenseweg. Carola van Bemmelen, docent O&O, vertelt dat de ruimte in de zomervakantie een metamorfose heeft gekregen. “De MakerSpace biedt nu alle mogelijkheden (zoals een denktank, maar ook een lasermachine en 3D-printer) om met leerlingen creatief en in groepjes aan de slag te gaan. Ook ontvangen we in deze ruimte de opdrachtgevers uit Woerden en omgeving die uitleg komen geven over hun (technische) vraagstukken. Tevens vinden er presentaties of workshops plaats van bedrijven én houden de leerlingen er hun eindpresentatie.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13