• Het planten van de drie bomen gebeurde aan de Oostsingel, tegenover de Wilhelminaschool. Vanwege werkzaamheden rondom het Exercitieveld moest de organisatie uitwijken naar een andere locatie.
• Het planten van de drie bomen gebeurde aan de Oostsingel, tegenover de Wilhelminaschool. Vanwege werkzaamheden rondom het Exercitieveld moest de organisatie uitwijken naar een andere locatie. Foto: Thomas Sohilait

Actiegroep is wachten beu zet zelf bomen in grond

Algemeen 557 keer gelezen

WOERDEN • Actiegroep Hart voor Natuur Woerden is het wachten beu: waar blijven de nieuwe bomen die de gemeente heeft beloofd te plaatsen op het Exercitieveld? Als duwtje in de rug plantte de groep woensdagmiddag - op nationale boomfeestdag - vast zelf een drietal nieuwe bomen. 

De afgelopen jaren sneuvelde de ene na de andere boom rond het terrein. “Van de 60 monumentale kastanjebomen staan er nog 43, waardoor er gaten zijn gevallen in de bomenrij”, vertelt Irene Jansen Vermeij van de actiegroep. “In juni heeft de raad besloten dat de resterende bomen moeten blijven staan en dat de gaten gevuld gaan worden. Maar tot op heden is dat niet gebeurd, terwijl november juist een goede maand is om nieuwe bomen in de grond te zetten.”

Asfalt
Er liggen plannen om het evenemententerrein op te knappen. De gemeente wilde in eerste instantie de oude bomen weghalen en nieuwe in de grond te zetten, maar dat idee leidde tot veel protest. Volgens Jansen Vermeij kunnen de bomen die er staan nog wel een x-aantal jaren mee. “Het ligt helemaal aan de groeiomstandigheden of ze daar ouder kunnen worden. Nu is er asfalt tot aan de stam neergelegd en kun je je auto bovenop de wortels parkeren. De bodem is er helemaal platgetrapt waardoor de bomen weinig zuurstof uit de grond kunnen halen.”

Dat de gemeente de herplantplicht negeert is voor Jansen Vermeij geen verrassing. “Woerden heeft niet echt een bomenbeleid, eerder een kapbeleid. Als een boom ziek, oud of niet meer veilig is - of gewoon in de weg staat -, wordt -ie al snel gekapt. Mensen beseffen zich onvoldoende dat bomen ontzettend waardevol zijn. Ze zorgen voor zuurstof, vangen water af en leggen CO2 vast. Allemaal zaken die niet in geld zijn uit te drukken.”

Gemeenteraadsverkiezingen
De gemeente heeft de actiegroep laten weten dat er deze winter nog geen bomen geplant worden rond het Exercitieveld. Pas na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart zal daarover een besluit vallen. Tot teleurstelling van Jansen Vermeij. “Als er volgend jaar niets gebeurt, gaan we weer actie voeren en zullen ze nog vaker van ons horen.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 3 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 20 uur geleden
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 22 uur geleden
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 22 uur geleden
• Milon, Tamar en Demi.
Milon, Tamar en Demi zijn het Koninklijk Trio van 2024 Nieuws 24 apr, 10:46
• José Daselaar is al veertig jaar juf op De Schakel in Woerden. Om dat te vieren kregen alle kinderen een ijsje.
Juf José werkt al veertig jaar op zelfde basisschool: De Schakel in Woerden Nieuws 23 apr, 18:56
• Sander van Schijndel van de OMU in één van de leegstaande bedrijfsgebouwen.
'Rotte kies' langs Hoge Rijndijk in Woerden eindelijk aangepakt Nieuws 23 apr, 11:13
• Tour de Terras in 2023.
Kerkgangers hebben last van muziek tijdens 'Tour de Terras' in Woerdense binnenstad Nieuws 22 apr, 09:00