• Patricia van Hall en Tosca Menten zijn blij met het resultaat van 'Koning Snert'.
• Patricia van Hall en Tosca Menten zijn blij met het resultaat van 'Koning Snert'. Tekst en Foto: Winny van Rij

Tosca Menten schrijft Koning Snert, een boek over Woerden

Algemeen 1.144 keer gelezen

WOERDEN • Speciaal voor het 650-jarig bestaan van de stad schreef Tosca Menten Koning Snert, Woerden voor vreemde eenden. “Een boek voor wie Woerden op een laagdrempelige manier wil leren kennen”, aldus Patricia van Hall.

‘Dit is het verhaal van mijn verschrikkelijke opa en oma, die allebei Koning Snert wilden worden bij een erwtensoepwedstrijd. Als ze nou hadden samengewerkt, was dat misschien nog gelukt ook. Maar dat deden ze niet, want dat doen ze nooit met erwtensoep.’

Zo begint het verhaal over Koning Snert, het titelverhaal van het gelijknamige boek dat Tosca Menten schreef ter gelegenheid van Woerden 650 jaar stad in 2022. “Eigenlijk is de ondertitel veel leuker”, zegt ze. “Woerden voor vreemde eenden. Ik wilde eerst ‘Rode Ruiter’ doen maar dat vond ik niet grappig. Toen ‘Woerden voor dummies’, maar dat is een beschermde naam en toen opeens kwam deze ondertitel.”

Gezamenlijk project
En die past perfect, vindt Patricia van Hall van Buro Fudge die met het idee voor dit boek kwam. “Ik wilde dat er een boek zou komen over Woerden dat leuk, grappig en spannend zou zijn. Een boek voor iedereen die Woerden op een andere manier wil leren kennen.” 

Het idee ontstond toen ze met het Stadshart overlegde over leuke dingen voor Woerdenaren in het jubileumjaar. “Dit idee werd te groot voor het Stadshart, dus pakte ik het zelf op en dacht meteen aan Tosca Menten.” Samen gingen ze de uitdaging aan. “Niet via mijn uitgever, het is een eigen project”, aldus Tosca. Dat betekent dat ze eigenlijk nu pas inzicht kreeg in het hele proces van hoe een boek tot stand komt. “Terwijl dit mijn vijftigste boek is.”

Laagdrempelige kennismaking
Ruim een half jaar geleden hadden ze hun eerste afspraak en er volgden er nog vele om te brainstormen. “Patricia wees me op leuke sites en ik ben wat gaan zoeken naar de geschiedenis van Woerden.” Nadrukkelijk ging ze niet in gesprek met allerlei deskundigen. “Het boek is geen geschiedenisboek en ik kan niet compleet zijn.” Wel sprak ze met de burgemeester, een kaashandelaar, met de beiaardier en de directeur van het Stadsmuseum. “Door het boek kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met Woerden. Alles wat ik wil vertellen zit verstopt in verhalen.”

Raamboogjes
Iedereen weet dat de Petrustoren ooit is afgebrand en Tosca vertelt hoe dit is gebeurd. “Tante Grat kent de dader zelfs goed.” Ze geeft de burgemeester een tweelingneef en het gemaal Kamerik een snor. “Dat gemaal heeft van die raamboogjes, waardoor de ramen op ogen lijken, kenmerk van een architect uit Wilnis.” Patricia: “Ik kan nu nooit meer gewoon naar dat gemaal kijken.” 

De verhalen spelen zich af in alle kernen rondom bekende gebeurtenissen en plekken. Ook in ‘een uitgegraven plas gevuld met bibberkoud slootwater’, dat vroeger het zwembad was. “Vreselijk als je dan lang onder water moest zwemmen”, zegt Tosca die hiermee een klein autobiografisch element toevoegde.

Signeersessies
Ze is erg te spreken over alle illustraties. “Van mijn vaste illustrator Geert Gratama. Ze zijn zo leuk, al zou je de verhalen niks vinden, maken de tekeningen alles dubbel goed.” Patricia leidde hem rond door Woerden. “Ik als vreemde eend ging een nog vreemdere eend van alles vertellen over Woerden.”

‘Koning Snert’ verschijnt op vrijdag 10 december en is dan op diverse plekken in Woerden te koop voor 16,99 euro, een deel daarvan gaat naar het feest Woerden 650. “We wilden het boek feestelijk lanceren in de Petrustoren maar dat kan nu natuurlijk niet.” 

Wel organiseren ze twee signeerdagen: op 11 en 18 december kun je het boek kopen en/of laten signeren van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.00 uur in een kraam in de Rijnstraat tegenover Buro Fudge. Verder krijgen alle scholen Koning Snert via KUVO en gaat Tosca digitaal naar verschillende scholen. “Ook willen we volgend jaar nog allerlei leuke activiteiten rondom het boek organiseren.”

Winny van Rij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13