Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Met deze tips kun je veilig de kachel aansteken

Algemeen 383 keer gelezen

Wil je ook deze winter onbezorgd genieten van je houtkachel? Dan is het belangrijk dat je veilig stookt en op tijd de schoorsteen laat vegen

Zo voorkom je rook, brand en koolstofmonoxidevergiftiging in huis. Dit zijn een paar praktische tips om zorgeloos te stoken.

Tip 1: Onderhouden van de schoorsteen
Allereerst is jaarlijks schoorsteenvegen een must. Stook je regelmatig en niet alleen op speciale gelegenheden? Laat de schoorsteen dan het liefst twee keer per jaar vegen. Schakel voor de reiniging een professioneel bedrijf in dat is aangesloten bij de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond).

Hou ook zelf je kachel zo schoon als mogelijk. Haal bijvoorbeeld geregeld de as weg uit de kachel. Als er te veel as ligt, dan kan dit de ventilatie in de weg staan en hierdoor kan er koolmonoxide ontstaan. Als je dit dodelijke gas inademt, dan kun je al snel bewusteloos raken en zelfs komen te overlijden.

Ook als je schoorsteen verstopt raakt, door een vogelnestje bijvoorbeeld, kan er koolmonoxide vrijkomen. Een professionele schoorsteenveger controleert tijdens de veegbeurt dan ook het rookkanaal en zal mogelijke verstoppingen vakkundig verwijderen.

Tip 2: Gebruik altijd goed stookhout
Veilig stoken doe je alleen met hout dat schoon, droog en onbehandeld is. Niet met kranten, geverfd hout of andere ongeschikte restmaterialen. En wist je dat stookhout een vochtpercentage moet hebben dat lager ligt dan 20%. Als je zelf hout hebt gehakt en daarmee wil stoken, is het daarom ook noodzakelijk dat je dit minimaal 2 jaar laat drogen. Daarna kun je een houtvochtmeter gebruiken om te zien of het gehakte hout ook echt droog genoeg is om te stoken.

Als je met te vochtig hout stookt, dan kan er creosoot-aanslag in het rookkanaal ontstaat. Deze aanslag is heel brandbaar en kan op den duur zelfs makkelijk een woningbrand veroorzaken.

Tip 3: Gebruik de Zwitserse methode
De Nederlandse brandweer adviseert om te stoken met de Zwitserse methode. Dit noemt men ook wel de omgekeerde methode. Op deze manier verklein je het risico op brand en ontstaat er minder aanslag in je schoorsteen. Ook komen er zo minder giftige stoffen vrij. Deze stookmethode houdt in dat je de meest brandbare materialen bovenop legt in plaats van onderop, wat de meeste mensen als eerste ingeving hebben. Op de website van de brandweer (brandweer.nl) vind je een duidelijk stappenplan voor stoken volgens de Zwitserse methode.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13