• Spandoek langs de Hollandbaan in Woerden.
• Spandoek langs de Hollandbaan in Woerden. Foto: Floris Bakker

Omwonenden Hollandbaan zijn overlast zat: ‘Het is hier gewoon een racebaan’

Algemeen 1.034 keer gelezen

WOERDEN • Bewoners rondom de Hollandbaan klagen over de toename van het verkeer. Ze willen dat de gemeente snel iets doet aan de geluidsoverlast.

Het is dinsdagmiddag en het miezert. In de berm langs de Hollandbaan maakt Dick Fokke een groot zwart spandoek vast dat er hangt als protest tegen de geluidsoverlast. “Door de wind is het losgeschoten”, zegt hij. 

Dit voorjaar werd de weg vernieuwd en gebeurde waarvoor veel omwonenden vreesden: nóg meer geluidsoverlast. Fokke: “Als je op een mooie dag in je tuin wil zitten, kun je geen fatsoenlijk gesprek meer voeren. Aan de overkant hebben ze bomen weggehaald. Die bewoners kijken nu dus op de weg en zien vanuit hun huis de vrachtwagens voorbijrazen. Dat maakt het voor hen nog erger.” 

Racebaan
Na de reconstructie is er veel meer verkeer op de Hollandbaan. En veel bestuurders houden zich volgens Fokke niet aan de maximum toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. “Het is hier gewoon een racebaan. En wij als bewoners zuchten van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat met de gevolgen daarvan. Daar moet de gemeente iets aan doen. Die heeft deze rondweg gefinancierd; dan moet je ook de problemen die een dergelijke weg met zich meebrengt oplossen.”

Hij vreest dat de overlast in de toekomst alleen maar verder toe gaat nemen. “Er komt een oeververbinding over de Oude Rijn (Rembrandtbrug, red.) waardoor het op de weg nóg drukker gaat worden. De Hollandbaan en Waardsebaan zijn het alternatief voor de westelijke randweg om Woerden die er niet gaat komen. En wij zitten met de gebakken peren.”

Bewoners rondom de Hollandbaan praten al jaren met de gemeente over het probleem. Zonder veel resultaat. En dat zijn ze behoorlijk zat. “Er worden wel maatregelen genomen om de overlast in te dammen, maar van een integrale aanpak is geen sprake”, meent Fokke. “Daarom komen we nu, onder het thema ‘TegenGeluid’ in actie, om de gemeente te bewegen met échte oplossingen te komen.” 

Geluidsschermen
Zelf weten de bewoners wel wat er moet gebeuren. Zo vragen zij om flitspalen langs beide rijrichtingen, stil asfalt, grotere verdrijvingsvlakken en geluidsschermen. Mede door het enorme aantal bezwaarschriften dat is ontvangen zijn ze op het gemeentehuis zich ervan bewust dat dergelijke maatregelen niet uit kunnen blijven. “Binnenkort bezoeken ambtenaren de Essenlaan om te ervaren welke overlast wij als bewoners elke dag ervaren. En ook politieke partijen nodigen we begin januari uit om langs te komen. Met de verkiezingen in 2022 in het vooruitzicht hebben zij de kans om te laten zien wat ze echt voor de bevolking kunnen doen.”    

‘Herrie schoppen’
De omwonenden maken middels spandoeken, stickers en pamfletten hun frustratie kenbaar. Als er niets gebeurt, gaan de bewoners ‘herrie schoppen’, zo waarschuwt Fokke. “We zijn hier al zo lang mee bezig en inmiddels moe van alle semi-oplossingen. Als de gemeente niets doet, zullen verdere verrassingsacties volgen.”

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13