• Voorafgaand aan de officiële handeling mochten kinderen 'proefdraaien' met het slaan van de eerste paal.
• Voorafgaand aan de officiële handeling mochten kinderen 'proefdraaien' met het slaan van de eerste paal. Foto: Gemeente Woerden

Tientallen woningen erbij in Harmelen

Algemeen 728 keer gelezen

HARMELEN • Harmelen krijgt er de komende jaren tientallen woningen bij. Daarmee moet volgens wethouder Tymon de Weger de noodzakelijke doorstroming in het dorp op gang komen. 

De 42 woningen komen aan de Willem-Alexanderlaan, op de plek waar nu nog het gebouw van kinderdagverblijf Nijntje Pluis staat. Het gaat om zes levensloopbestendige woningen, elf patiowoningen en 25 appartementen waarvan het merendeel in de sociale huur. Deze zogenaamde ‘nul-tredewoningen’ zijn met name bedoeld voor ouderen in het dorp. “Door ons specifiek op deze doelgroep te richten, brengen we de noodzakelijke doorstroming op gang”, verklaart wethouder Tymon de Weger. “Gezinnen kunnen hun intrek nemen in de woningen die voor de ouderen veelal te groot zijn geworden.” 

Bouwrijp
Er is het afgelopen jaar al het nodige voorbereidend werk verricht. Voordat de plannen kunnen worden uitgevoerd, is er een aanpassing van het bestemmingsplan nodig. Het ontwerpplan ligt ter inzage en belanghebbenden hebben tot 25 januari de tijd om hun zienswijzen in te dienen. De verwachting is dat de (nieuwe) gemeenteraad in het voorjaar het bestemmingsplan gaat vaststellen. De bouw kan beginnen nadat Nijntje Pluis is gesloopt en de grond bouwrijp is gemaakt. Bij een voorspoedig verloop kunnen eind 2023 alle woningen zijn opgeleverd.

Nijntje Pluis verhuist dit najaar al naar een onderkomen op tennispark Triaq. Afgelopen woensdag sloeg De Weger op de locatie aan de Groenendaal symbolisch de eerste paal van het nieuwe kinderdagverblijf de grond in. Bertus Koot, bestuurder van Kind en Co Ludens (de stichting waar Nijntje Pluis onder valt) is enthousiast over de nieuwbouw. “Wij zoeken voortdurend naar manieren om kinderen spelenderwijs uit te dagen. Met dit moderne onderkomen en het beweegpark dat ook wordt aangelegd onderscheiden we ons met sport en spel. Ook de locatie is uitmuntend. Het is goed bereikbaar en ligt dicht bij de scholen.”

Dakpannen verwijderd
Gelijktijdig met de bouw van het kinderdagverblijf is LTV Triaq bezig met het verduurzamen van het clubgebouw. Daar is in november vorig jaar al mee begonnen. Zo hebben leden alle dakpannen verwijderd en extra voorzetwanden geplaatst. Verder zijn nieuwe geïsoleerde dakplaten aangebracht en is de verouderde cv-installatie vervangen door een warmtepompverwarmingssysteem met WTW-ventilatie. Hiermee is Triaq volledig los van het gas. Verder worden nog alle kozijnen nog vervangen door duurzaam kunststof met HR++ beglazing en zullen de vloer en spouwgevels nog worden geïsoleerd. Ook krijgt het interieur uit 1983 een nieuwe frisse afwerking.  

“Met de installatie van zonnepanelen op het dak wordt in de loop van 2022 de renovatie afgerond”, laat voorzitter Ruud Bos weten. “De club is dan in een nieuw duurzaam jasje gestoken en gezond en klaar voor de komende decennia.”





Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13