• Persfotograaf Justin Egberts werd tijdens zijn werk belaagd door een aantal jongens. Hij is van plan aangifte te doen.
• Persfotograaf Justin Egberts werd tijdens zijn werk belaagd door een aantal jongens. Hij is van plan aangifte te doen. Foto: Egberts Media

Persfotograaf belaagd tijdens incident in Woerden; politie start onderzoek

112 2.555 keer gelezen

WOERDEN • Persfotograaf Justin Egberts is zaterdagnacht in Woerden tijdens zijn werk belaagd en mishandeld. Dat gebeurde toen hij foto’s maakte van een incident aan de Lekoord. Agenten probeerden daar een verwarde man uit de sloot te halen

De politie was rond 01.00 uur op de melding afgekomen. Agenten troffen ter plaatse een 23-jarige man uit Utrecht aan in de sloot. Na een tijdje wisten agenten het slachtoffer uit het water te halen. De Utrechter werd in de ambulance gecontroleerd op mogelijke verwondingen. 

Privacy
Egberts is op het incident afgekomen, om foto’s te maken. Bij het klaarmaken van zijn camera spreken familieleden hem aan. “Ik mocht van hen geen beeldmateriaal maken”, vertelt hij. “Ik probeerde rustig uit te leggen dat ik dit wel mag en dat ik dat ook ging doen, met respect voor de privacy van de betrokkenen.” Een van de aanwezige jongens dreigt daarop zijn camera kapot te maken. “Hij zat ook meerdere keren aan mijn statief.”

Pas als een agente op de commotie afkomt, kalmeren de jongens. Maar niet voor lang. Als Egberts beelden probeert te maken van een aantal brandweerauto’s, beginnen ze hem te duwen. De fotograaf besluit daarop via een naastgelegen wijk richting de inzet te lopen, om daar veilig zijn werk te hervatten. 

Onderweg proberen de jongens hem echter te blokkeren. “Ik kon maar net ontkomen door om een auto heen te lopen en kreeg vervolgens klappen op mijn rug en cameratas.” Hij besluit zich te verweren met afweerspray en weet alsnog bij het incident te komen. “Ook daar werd ik nog een keer door de familie herinnerd dat ik geen foto’s mocht maken.” 

Aangifte
Egberts spreekt uiteindelijk de politie aan om te vertellen wat hem is overkomen. Hij is van plan aangifte te doen tegen zijn belagers voor mishandeling, vernieling en bedreiging. Ook heeft hij contact gehad met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Ik heb door deze hele situatie mijn werk niet kunnen doen en de persvrijheid is op geen enkele manier beschermd door de politie.”

De politie laat weten een onderzoek in te stellen, om te achterhalen wat zich precies heeft afgespeeld. Ook is contact opgenomen met Egberts, de NVJ en Persveilig. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gasleiding geraakt bij tuinwerkzaamheden in Harmelen 112 7 uur geleden
Afbeelding
Alcoholcontrole Woerden zorgt voor ergernis 112 8 uur geleden
Afbeelding
Blouse vwo-leerling Minkema College te zien op TextielPlusFestival Algemeen 6 okt, 14:57
Afbeelding
48e editie van Oktoberfest op Exercitieveld in Woerden Algemeen 6 okt, 14:27
Afbeelding
Je eerste auto kopen? Deze 4 dingen moet je regelen advertorial 6 okt, 10:55
Afbeelding
Actieve back die wel een gokje durft te wagen Sport 6 okt, 10:42
Afbeelding
Knappe overwinning Sportlust ‘46 bij Barendrecht Sport 6 okt, 10:38
Afbeelding
‘Wapperende regenboogvlag voelt als erkenning’ Algemeen 6 okt, 10:31