<p>Wendy van Mourik kijkt kunst met Matz (re) en Sebastiaan (li)</p>

Wendy van Mourik kijkt kunst met Matz (re) en Sebastiaan (li)

(

Foto: Morvenna Goudkade

)

Speuren naar etalagekunst!

Woerden - Een indrukwekkende foto met parachutisten tussen de kookspulletjes, een kleurrijk vrijheidsschilderij omringd door de nieuwe herfstmode: wie gaat shoppen in het Woerdense centrum, krijgt de ene verrassing na de andere. Het Woerdense KunstLint is van start en dat betekent kunst kijken in winkeletalages.

Wendy van Mourik (42) loopt door de Voorstraat, met zoon Matz van Leest en zijn vriendje Sebastiaan Steenland. De jongens, allebei acht jaar, genieten van een ijsje. Bij Falco Fashion lopen ze richting de winkelruit. Tussen de nieuwe kledingcollecties prijkt een schilderij in felle kleuren. Het doek, getiteld ‘Wervelend’ is van de Woerdense kunstenaar Theo Aarsen. Het kunstwerk wordt aandachtig bekeken. “Mooi”, vindt Sebastiaan. Hij ziet een afgebroken vleugel in het schilderij. Wendy vindt het een heel leuk initiatief, de etalagekunst, en niet alleen voor volwassenen. Kinderen blijken het ook superleuk te vinden. Het is dan ook net een speurtocht: niet naar verborgen schatten, maar naar kunstwerken.

Carolien van Dam, voorzitter van Stichting Atelierroute Groot Woerden, is blij met de positieve reacties. “Onze atelierroute kon dit jaar wegens corona niet doorgaan, toen hebben we het Woerdens KunstLint bedacht. Vijftig kunstenaars exposeren hun werk in etalages in de binnenstad. Kunstenaars en winkeliers waren meteen enthousiast.”

Helemaal niets doen was geen optie, zegt ze. “Kunst hoort er gewoon bij en op deze manier kan het coronaproof.”

Net als bij een ‘gewone’ atelierroute, zijn zo ongeveer alle disciplines vertegenwoordigd, zoals beelden, schilderijen, etsen, foto’s, textiel en sieraden. Het is de bedoeling dat de kunstenaars af en toe aanwezig zijn in de winkel waar ze exposeren, en dat is Dirk van der Vecht (77) zeker van plan. De Woerdense kunstschilder ‘hangt’ bij Verboon Oogadviseurs in de Voorstraat, met zijn werk ‘Ontsnapping’. “Het lijkt me erg leuk om mensen uitleg te geven bij mijn schilderij. Ik heb me laten inspireren door het thema ‘vrij’, maar het wat breder getrokken.”

Rondwandelend in het winkelgebied is het leuk om overal kunstwerken te spotten. Bij interieur-cadeauwinkel OOK staat in de etalage een grote zwartwit foto van de Woerdense fotografe Carla Vermeend. Bij modezaak Arhur & Willemijn exposeert schilderes Inge Sips. Een publiekstrekker is ook ‘Liberamente’ van Annemiek Visser: een vrouw bespeelt passievol een cello. Regelmatig staan mensen stil voor etalages. Voor wie eerst nog naar de bakker of de boekhandel moet: de kunstwerken zijn er tot en met 4 oktober.

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden