<p>Carla Regina en Ingrid Moons kunnen niet wachten om bezoekers te ontvangen in de Petruskerk.</p>

Carla Regina en Ingrid Moons kunnen niet wachten om bezoekers te ontvangen in de Petruskerk.

(

Foto:Winny van Rij

)

Droom wint het van de harde realiteit: ‘Opera Viva Festival’

Woerden - Terwijl de meeste evenementen afgelast zijn, gaat het Opera Viva Festival voor een eendaags evenement. “Cultuur brengt ontspanning, rust en warmte en dat is precies wat we met dit festival willen brengen,” aldus Carla Regina. Het is daarom nu The Uplifting Edition, in de Petruskerk op zaterdag 19 september.

Zoals iedereen, kreeg het Opera Viva Festival te maken met corona. Er stond in maart een mooi vierdaags festival op het programma. Dat werd doorgeschoven naar juni, toen september. “Pas toen duidelijk werd dat corona nog wel even zou duren, besloten we helemaal te gaan voor een festival van een dag,” zegt Ingrid Moons. Op een wandelingetje na zaten Carla en Ingrid drie maanden in lockdown. “Ik werkte wel via livestreaming, maar heel veel collega’s hebben het zwaar,” zegt Carla. Ze vindt dat de makers van kunst nu wel een bepaalde verantwoordelijkheid hebben. “Wij zijn mensen van dromen, we raken emoties en kunnen het signaal afgeven dat het leven doorgaat, dat deze pandemie overgaat, dat we kunnen uitkijken naar de toekomst.” Gelukkig hadden de fondsen en beleidsmakers hetzelfde gevoel en konden we de middelen vinden om het festival te laten doorgaan.”

La Serva Padrona en Ariel Sin Yu Lee brengen hun oorspronkelijke voorstelling. “Bijzonder is dat er bij La Serva Padrona een verteller mee doet,” verklapt Carla. Wel anders is de voorstelling Alleen maar een stem. “Zangers/vertellers zouden bijzondere verhalen van Woerdenaren verspreid door de Lutherse kerk zingen en vertellen en het publiek kon langslopen.” Nu staan ze in de Petruskerk om hun verhaal te vertellen. Drastisch aangepast is de voorstelling ‘Woerden zingt opera’ van het eigen amateur ensemble. “We zouden met 60 mensen op de planken staan, hadden er ook andere koren bij betrokken,” vertelt Ingrid. Dat kan niet in deze tijd. “Ons ensemble zorgt nu voor een warm welkom op het bordes van de Petruskerk en een mooie afsluiting in de tuin van de Petruskerk.” “Een bonus,” noemt Carla dit.

Niet alleen opera
De enthousiaste vrouwen benadrukken dat de voorstellingen laagdrempelig zijn om opera dichter bij het publiek te brengen. Ingrid: “Het is niet meer elitair, maar voor iedereen. Woerden zingt opera is laagdrempelig, La Serva Padrona heel komisch.” Niet alles is opera. Bij Alleen maar een stem klinken ook The Beatles. “Drie zangeressen vertellen de verhalen van verschillende Woerdenaren en bij ieder verhaal klinkt passende muziek, dat heb ik heel bewust uitgekozen,” licht Carla toe. “Een van de verhalen heb ik gekoppeld aan ‘I wanne hold your hand’.” Ook is er een verhaal van een vrouw over de oorlog, waarin zij vertelt dat de Ieren sigaretten kwamen uitdelen. “Daarvoor koos ik Ierse muziek.” Ingrid vertelt als enige haar eigen verhaal. “Over mijn echtgenoot met dementie.” “Het is een ontroerende voorstelling,” zegt Carla. Ze heeft als missie in de toekomst steeds een maatschappelijke boodschap toe te voegen aan de voorstellingen. “Je hebt die verantwoordelijkheid als cultuurmaker.” “Mede daarom is Carla geridderd,” aldus Ingrid.

Blij met alle steun
Carla is trots op haar team. “Het was een hele lange weg, maar ik ben dankbaar dat het gelukt is, ik heb er zin in, krijg er energie van en hoop op een mooie opkomst.” “We zijn heel blij dat we steun krijgen van Woerdenaren, fondsen, beleidsmakers, bedrijven en vrienden om dit te realiseren. En het is pas de tweede editie hè,” besluit Ingrid.

Veilig live of via livestream
Het festival staat of valt met de veiligheid. Ingrid: “Samen met de Petruskerk en in overleg met de gemeente zorgen we voor goede en veilige maatregelen. Er is plek voor 125 mensen die met een tussenruimte van twee meter heel veilig van de voorstellingen kunnen genieten.” Verder zijn er looproutes en vrijwilligers die de mensen begeleiden naar hun plek.” Ook mogen niet teveel artiesten tegelijk optreden. “La Serva Padrona is met vier mensen en Ariel Sin Yu Lee treedt alleen op met een pianist,” licht initiator en artistiek leider Carla Regina toe.

En wie het niet veilig vindt om te komen, kan het festival tegen gering tarief via livestreaming volgen. Carla: “Dat werkt heel eenvoudig.” Je koopt een kaartje via de website, geeft toestemming dat de organisatie je een mail mag sturen met een link. “Zodra je hier op het juiste moment op klikt, kun je thuis van de voorstelling genieten. Deze tijd biedt ook weer kansen. Via livestream kunnen we heel veel andere mensen bereiken, waar ook ter wereld.” Zie www.operavivafestival.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden