Foto: Willem Jan Ritman

De Woerdense Column: Limonade-zwembad

Als u met enige regelmaat de inhoud van mijn columns tot u neemt, dan weet u dat ik links en rechts nog wel eens een robbertje aan het stoeien ben met mijn eigen wereldbeeld, veranderende inzichten en het kraken van noten.

Deze week was de verleiding groot om dat eens niet te gaan doen. Het is zowaar gelukt om een mini vakantie voor elkaar te krijgen en dan is de verleiding groot om er een verlate komkommercolumn tegenaan te gooien, dan wel de loftrompet te steken inzake het een of andere mooie Woerdense initiatief.

Gewoon een beetje lekker voor de vuist weg schrijven en onbekommerd een licht thema te zoeken waaraan ik mijn tweewekelijkse 380 woorden zou kunnen wijden.

Maar al zoekende naar een passende lommerrijke invulling werd ik besprongen door een intens Alfred Jodocus Kwak moment. Dit vereist uiteraard een kleine toelichting omdat er verschillende Alfred J. Kwak generaties zijn. Ik ben iets ouder, dus ik ben niet van de surrealistische tekenfilm generatie met fascistische kraaien. Neen, ik ben van de onschuldige theatervoorstellingsgeneratie die haar cassettebandjes tot de laatste grammetjes ijzerpoeder kapot draaide.

In deze theatervoorstelling draait een en ander om de niet zo toffe koning en uiteraard onze spetterende held die zaken op orde zal gaan stellen. Maar voordat het zo ver is, krijgen we een wonderlijke inkijk in de geest en beleving van de betreffende koning.

Het is hommeles. De schatkist is leeg en er moet bezuinigd gaan worden. En dat betekent dat er een aantal ideeën geopperd worden. Geen van de plannen lijkt zonder meer een goed plan of een oplossing voor het probleem.

In een laatste opwelling durft een van de lakeien een suggestie te doen. “Sire, Sire, we kunnen het Limonade-zwembad verkopen”.

Vrij recentelijk opperden weldenkende en gewaardeerde inwoners van diverse pluimage dat het wellicht een idee zou zijn om het monumentale Minkema hoofdgebouw, het beoogd trotste middelpunt van een volledig nieuw en bruisend stationsgebied, om te bouwen tot woningen. Daarmee zou niet alleen de monumentale status bedreigd worden, maar tevens, zoals al teveel gebeurde in Woerden, een prachtig gebouw op slot gaan en voor altijd verloren zijn.

Dit onzalige plan bracht mij weer direct terug naar de koning uit het verhaal van Alfred. Dit dramatische plan is namelijk het summum van een Zullen-wij-het-Limonade-zwembad-verkopen situatie. En daarop past louter de hartgrondige, duidelijke en vol ingehouden woede uitgesproken koninklijke reactie: “wat         een verschrikkelijk slecht idee!”

De Woerdense Column door Junior Brandenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden