Hans Janssen en Chris den Hengst zetten de deur alvast open voor de nieuwe beheerder. "We zitten er om te springen."
Hans Janssen en Chris den Hengst zetten de deur alvast open voor de nieuwe beheerder. "We zitten er om te springen." (Foto: Winny van Rij)

Kapel Weddesteyn zoekt beheerder(s)

Woerden - Kapel Weddesteyn dateert uit 1959 is sinds 2014 in beheer van de speciaal opgerichte stichting waarvan de enthousiaste oprichters het beheer deden. “Heel vanzelfsprekend, maar nu deze bestuursleden stoppen, ervaart de rest pas wat erbij komt kijken,” aldus Chris den Hengst en penningmeester Hans Janssen. “Daarom zoeken we iemand die de kapel voor ons wil beheren.”

Kapel Weddesteyn, wie kent het niet? Direct naast zorgcentrum Careyn Weddesteyn aan de Utrechtsestraatweg. Sinds in 2013 bekend werd dat Careyn de kapel wilde afstoten waardoor deze met de sloop bedreigd werd, stonden er betrokken mensen op om de kapel te redden. “De Sint Franciscus Stichting en de Pastorale commissie van Weddesteyn steunden ons financieel,” zegt Chris die destijds van deze commissie voorzitter was. “We schraapten driehonderdduizend euro bij elkaar.”

Ze regelden alles
Medebestuursleden van het eerste uur Aart Molenkamp en Joop Vianen regelden zo ongeveer de hele dagelijkse gang van zaken. “Aart is vorige week 80 geworden, hij stopt ermee en Joop is ook even uit de running.” De andere bestuursleden die zoals Hans nog fulltime werken, moeten zich opeens bezig houden met afspraken bevestigen, mensen rondleiden, offertes doen, de deur openen voor groepen, contacten onderhouden met de schoonmaak, checken of de koffie nog in voorraad is, alles goed is afgesloten en meer.

Dagelijkse gang van zaken
Hiermee staat gelijk de beknopte taakomschrijving van een nieuwe beheerder op papier. “We doen het met plezier hoor maar we willen een vast iemand hebben die dit voor ons gaan doen en waar we op kunnen bouwen,” aldus Hans. Het gaat dus echt om allerlei uitvoerende taken in de operationele sfeer en omdat de kapel afhankelijk is van vrienden en donaties betreft het een vrijwilligersfunctie waarvoor wel de jaarlijkse vrijwilligersvergoeding beschikbaar is. In de destijds grondig opgeknapte kapel houdt Careyn op zondag kerkdiensten en af en toe bijeenkomsten waarvoor er een vergaderopstelling gemaakt wordt. “Belangrijke gebruikers van de kapel zijn verder diverse uitvaartorganisatie voor diensten en condoleances,” vertelt Hans. “Daarnaast zijn er verschillende sociaal culturele groepen die van de kapel gebruik maken zoals verenigingen van eigenaren, scholen en koren en dat breidt zich steeds meer uit. “Op termijn kunnen we hier misschien ook plek bieden aan bijeenkomsten van verschillende doelgroepen zoals mensen met een handicap.

Wie wordt de steunpilaar?
Dus wie iets wil betekenen voor mensen uit de wijk en soms van verder weg, die een steunpilaar kan zijn voor het bestuur van de stichting, reageer vooral. “Wij zoeken iemand waarvan we op aan kunnen en dat mogen trouwens ook twee mensen zijn in een duo functie of zelfs drie personen.” Hans Janssen: 06-29545779 of penningmeester@kapelweddesteyn.nl.

Door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden