De nieuwe directeur van Hart voor Woerden, Jeannette Verplancke.
De nieuwe directeur van Hart voor Woerden, Jeannette Verplancke.

Hart voor Woerden: ‘Vrijwilligers zijn gelukkiger’

Woerden - Uit een recent onderzoek van CBS blijkt dat vrijwilligers gelukkiger zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. “Dat zien wij ook; in de corona lockdown waren niet alleen de mensen die hulp kregen onthand. Ook de gevers, de vrijwilligers, ervaarden een leegte. Vrijwilligerswerk is echt het leukste wat je kunt doen,” vertelt Jeannette Verplancke, directeur van Hart voor Woerden. Het komende jaar richt Hart voor Woerden zich onder andere op het opzetten van de VrijwilligersAcademie.

De helft van alle Woerdenaren doet vrijwilligerswerk. Worden al die vrijwilligers gezien en gewaardeerd? Hoe geven we de andere helft van de gemeente Woerden toegang tot vrijwilligerswerk? En jongeren, wat vinden zij van vrijwilligerswerk? Welke opleidingen en cursussen zouden de vrijwilligers graag volgen om hun werk beter te kunnen doen? Of misschien willen de vrijwilligers zich meer ontwikkelen in een andere richting? En de organisaties, hoe willen zij worden ondersteund? 

Het zijn vragen waar Hart voor Woerden zich mee bezig houdt. Recent kreeg Hart voor Woerden een nieuwe directeur. Jeannette Verplancke verdiende haar sporen in het bedrijfsleven en gemeenten, maar zeker ook in het vrijwilligerswerk. Zij heeft eerder soortgelijke initiatieven als Hart voor Woerden op de kaart gezet. 

Fundament voor een gemeenschap
“Het is belangrijk dat we de vrijwilligers en hun organisaties ondersteunen. De activiteiten die we doen met elkaar vormen het fundament voor een gemeenschap”, aldus Verplancke. “En dan heb ik het niet alleen over al die onmisbare vrijwilligers in de zorg en welzijn. Wat denk je van de culturele festivals? Of activiteiten in het onderwijs? Ook daar werken vrijwilligers met hart en ziel samen aan een doel.” 

Het komende jaar richt Hart voor Woerden zich onder andere op het opzetten van de VrijwilligersAcademie. Het streven is hier het kennisplatform van Woerden van te maken, samen met de vrijwilligers en hun organisaties. Een plek waar je kunt leren en elkaar ontmoet. 

Vrijwilligers zijn gelukkiger
Verplancke: “Wij bedenken niet wat goed is voor de vrijwilliger of wat de vrijwilliger wil leren. Die behoefte halen we continue op bij de organisaties en de mensen zelf. Wij zorgen voor een mooi aanbod met goede trainers dat vrij toegankelijk is. We denken ook aan een vrijwilligerscafé waar we elkaar regelmatig ontmoeten. Want hoe leuk is het als de ene inwoner met de andere kan delen hoe hij/zij een probleem heeft aangepakt? Daar zit veel meerwaarde in: elkaar ontmoeten, elkaar informeren en van elkaar leren.” 

Uit een recent onderzoek van CBS blijkt dat vrijwilligers gelukkiger zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. “Dat zien wij ook; in de corona lockdown waren niet alleen de mensen die hulp kregen onthand. Ook de gevers, de vrijwilligers ervaarden, een leegte. Vrijwilligerswerk is echt het leukste wat je kunt doen. Of het nu is omdat je een loopbaanswitch wilt doen en alvast wilt proeven; of omdat je mensen wilt leren kennen in je eigen omgeving.” En daar voegt Verplancke er enthousiast nog aan toe: “Je leert, je lacht en je bent van meerwaarde voor anderen of een project. Prachtig toch?” 

Hart voor Woerden is gevestigd aan de Meulmansweg 27 in Woerden en zit rechts in het bibliotheekgebouw (voorheen de VVV). Info@hartvoorwoerden.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden