Foto:

De column van Mirte Damen: Namasté

Soms ben je zo trots op iemand, dan moet je het zeggen of in dit geval schrijven. Want hoe mooi is het als je ergens voor gaat en het lúkt dan. Dat zag ik bij één van mijn beste vriendinnen, Astrid Vergeer. Ze was al Pilates en Body balance docent en gaf al vele lessen in Woerden, maar ze voelde dat Yoga echt haar ding was. Begin dit jaar begon ze met haar opleiding. En wat was het genieten om te zien hoe zij groeide in haar yoga ding maar ook als mens. Dan ben je 53 en dan vind je ineens je echte passie. Hoe geweldig. Astrid is een eerlijke oprechte vrouw die haar hart volgde en nog steeds volgt. En dat inspireert. Niet alleen mij maar ook vele anderen om haar heen.

En waar yoga voor velen een brug te ver is, maakt zij het juist makkelijk, duidelijk en behapbaar. En brengt ze het met een geweldige serene rust inclusief de ontspanning en meditatie die erbij horen. Afgelopen zomer gaf ze gewoon gratis lessen in het wijkpark van Molenvliet en ook bijna midden tussen de koeien op ‘s-Gravesloot. Door de corona mocht ze binnen niet lesgeven. Gelukkig ging dat voor haar weer van start in juli. Maar echt, wat waren deze buitenlessen briljant en geweldig. En voor volgend jaar kan ik haar iedereen aanraden. Zelfs voor een kneusje zo als ik. Juist de lage instap maakt het zo ontzettend fijn. En voor velen is yoga wellicht veel te veel swami bami of spiri wiri maar dat is het juist niet. Ik daag elk voetbalteam uit om echt eens een yogales te nemen. En ik weet dat iedereen gewoon stuk gaat en de dag daarna denkt: had ik daar spieren zitten...?

Hoe ontzettend fijn om je lichaam te leren kennen. En de flexibiliteit die dan groeit merk je echt al na een paar lessen. Ik gun haar, maar ook de andere yoga docenten van Woerden, nog vollere lessen voor het komende jaar. En juist in een tijd dat je juist meer bezig moet zijn met je lichaam en gezondheid is yoga de perfectie aanvulling.

Terug naar de inspiratie die zij geeft aan mij en anderen. Het mooie is dat het mij juist nu nog meer duidelijk wordt dat we echt, écht liever voor onszelf moeten zijn. Noem het zachter zijn tegen jezelf. Anders kan je het nooit echt weggeven. En ben je non-stop in conclaaf met van alles. Maar wanneer neem je nu echt tijd om even bij jezelf stil te staan en naar binnen te gaan. En letterlijk je lijf te voelen maar ook wat je echt van binnen voelt en denkt. En u mag het zweverig vinden maar het is juist heel erg aarde. Astrid was één van die mensen die juist het initiatief nam om iets moois te beginnen in deze rare tijd. En wellicht op kleine schaal maar ik weet zeker dat dit een olievlek gaat worden. En ik gun haar volgend jaar een grasveld vol met deelnemers.

Wat je ook kan doen is even kijken bij de andere geweldige Yoga docenten die Woerden rijk is. Je hebt er echt genoeg. En durf juist als kneus te beginnen. Het is niet dat je er super goed in hoeft te worden. Maar je mindset zal verbeteren en je krijgt meer rust in je donder. Een betere balance en dat begint al echt bij goed ademhalen. Daar zullen mensen al echt versteld van gaan staan. Wat de juiste ademhaling al voor je kan betekenen. En het is juist die rust die veel mensen kunnen gebruiken. Namasté!

Door Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden