<p>Ondanks zijn wat afnemende gezondheid vierde Ruud Oppelaar van Cafetaria Friendly&#39;s vrijdag zijn 60e verjaardag. Foto: Paul van den Dungen</p>

Ondanks zijn wat afnemende gezondheid vierde Ruud Oppelaar van Cafetaria Friendly's vrijdag zijn 60e verjaardag. Foto: Paul van den Dungen

Foto: (C) Paul van den Dungen

Jarige Ruud Oppelaar: ‘Van de WoTax naar Friendly’s...’

Woerden - Wie kent hem niet, Ruud Oppelaar, geboren en getogen in Woerden, die na heel veel taxiritjes samen met zijn Maritsa eigenaar werd van het huidige cafetaria Friendly’s aan de Hoge Wal. Ruud werd afgelopen vrijdag 60 jaar en dat is in dit geval toch wel bijzonder.

In 1960 wordt Ruud geboren en begint zijn jeugd aan de Nieuwendijk. Hij bezoekt de Professor Casimirschool aan de Jozef Israëlslaan en vervolgens het Kalsbeek College aan de Coba Ritsemastraat. Haalde veel kattenkwaad uit en was niet op zijn mondje gevallen. Vanwege zijn gedrag moest hij de school vroegtijdig verlaten. “Mijn zus vertelde mij dat tijdens een schoolreünie er heel wat mensen waren die zich mij nog goed wisten te herinneren. Dat beschouw ik maar als een compliment,” zegt hij lachend. 

Ruud volgt de LTS om automonteur te worden en doet de bedrijfsschool bij Den Oudsten. Daar wordt hij ook lid van de bedrijfsbrandweer en behoudt die passie voor de brandweer. Hij krijgt een baan in de autoverkoop, maar auto’s poetsen was niet zijn ding. Eind 1979 moet hij in militaire dienst en wordt gelegerd in de Kromhoutkazerne in Utrecht. De diensttijd is intussen verlengd tot 16 maanden en hij wordt bij het Opleidingscentrum Technische Dienst (OCTD) in Soesterberg opgeleid tot docent. Na zijn diensttijd gaat hij als taxichauffeur aan de slag bij de firma Van Rooijen aan de Leidsestraatweg. Het is veel kroegen- en stationswerk en soms wat extra buitenritten. 

Wanneer hij op een avond in 1983 met zijn collega Jan van Dijk op de standplaats bij het station Woerden staat, stapt er bij Jan, die als tweede taxi stond te wachten, een aardig meisje in. Hij komt achter haar telefoonnummer, belt haar op en vraagt: “Waarom stapte je bij Jan van Dijk in de auto en niet bij mij? Ze vindt hem wel een bijdehand ventje, maar van het een kwam het ander en ze verloofden zich. In 1985 trouwt Ruud met zijn Maritsa en dat is nu alweer 35 jaar geleden. Samen met zijn collega Jan van Dijk richtte hij de WoTax op, maar na twee jaar hield Ruud het voor gezien. Maritsa werkte inmiddels bij cafetaria De Vork waar Ruud en zijn collega’s regelmatig koffie dronken. Als de eigenaar het cafetaria wil verkopen besluiten Maritsa en Ruud de gok te wagen. Op 1 juli 1993 beginnen zij, met een torenhoge schuld en werkweken van 120 uur. “Maar we hebben er samen wel een prachtig en goedlopend bedrijf van gemaakt, waar ook onze kinderen Nick en Linda hun steentje aan hebben bijgedragen.”

Ruud kreeg de afgelopen jaren al twee keer een herseninfarct en dit jaar nog een TIA. Maar, zo zegt hij, “zonder Maritsa was het heel anders met mij afgelopen. We zijn elkaars zand en cement. We werken en leven dankzij de ander en daar ben ik ongelooflijk trots op en dankbaar voor.” Ook de brandweer Woerden is dankbaar dat hij 35 jaar bij nacht en ontij hun maaltijden verzorgde. Vrijdag vierde Ruud met familie en vrienden zijn 60e verjaardag. “Dat heb ik voorlopig mooi gehaald en hopelijk komen er nog wat jaartjes bij.”

door Paul van den Dungen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden