<p>De Visser staat bij de Kruiskerk ter hoogte van de Jozef Isra&euml;lslaan en de Rembrandtlaan. Het beeld is in 1970 geplaatst en gemaakt door Josef Pirkner. Hij maakte ook de Wielrenners, de Kastanjes en de Volleybalsters.</p>

De Visser staat bij de Kruiskerk ter hoogte van de Jozef Israëlslaan en de Rembrandtlaan. Het beeld is in 1970 geplaatst en gemaakt door Josef Pirkner. Hij maakte ook de Wielrenners, de Kastanjes en de Volleybalsters.

(Foto: )

Beeld van de maand: ‘De visser wacht geduldig op zijn vangst’

Woerden - In Woerden wordt veel gevist. Niet zomaar, want het aantal vissen in de Woerdense wateren loopt op tot wel honderdduizend. Allerlei soorten zoals voorn, brasem, baars, karpers, paling en zelfs snoek. Woerden heeft sinds 1933 een hengelsportvereniging die nu zo’n 1600 leden telt. Geen wonder dus dat in Woerden een beeld van een visser staat.

Deze visser bij de Kruiskerk is geplaatst in 1970, in opdracht van gemeente Woerden. Het is gemaakt door de Oostenrijkse kunstenaar Josef Pirkner. De visser zit in een gebogen houding te wachten op zijn vangst. Zijn rug is extreem gekromd en hij leunt met zijn armen op zijn bovenbenen. Uitgedost met een lange jas, broek, knielaarzen en een visserspetje zit hij op een vierkant blok dat dienst doet als sokkel. De totale hoogte van de man op de sokkel is ongeveer 1.50 meter. Met beide handen houdt hij de hengel stevig vast waardoor het lijkt of hij beet heeft en de vis naar boven wil gaan halen, maar vreemd genoeg laat zijn passieve lichaamshouding juist het tegenovergestelde zien. De hengel is voor driekwart afgebroken. Dat gebeurde voor het eerst in maart 1977. Twee maanden later werd het ontbrekende deel teruggevonden en gerepareerd met een speciaal soort lijm. De reconstructie was van korte duur, want de hengel werd opnieuw afgebroken aangetroffen. Het is niet duidelijk of de hengel moedwillig kapot werd gemaakt, maar men vermoedt van wel. Of zocht een schaatser in de winter houvast aan de hengel waardoor deze afbrak? Omdat verwacht wordt dat de hengel steeds opnieuw wordt vernield is besloten deze niet meer te herstellen. De visser lijkt het niet erg te vinden...

Vissers en vissen worden al sinds de oudheid in de kunst afgebeeld. Bekend is het ichthusteken. Ichtus is een Oudgrieks woord dat in het christendom een symbolische betekenis heeft gekregen. Het is een acroniem: iedere letter in het woord is een beginletter voor een woord. Als je die woorden vertaalt krijg je de zin ‘Jezus Christus, Gods zoon, Redder.’ De symbolische weergave van dit visje was van groot belang in de eerste eeuwen van de jaartelling, met name in de catacomben van Rome. Het was een manier van communiceren tussen vervolgde christenen. Pas met het Edict van Milaan in 313, uitgevaardigd door Constantijn de Grote, kwam er een einde aan de grootschalige christenvervolging. Het symbool heeft echter nooit aan betekenis verloren. Het woord vissen is ook in de bijbel te vinden: Mattheüs 4:13-22, Marcus 1:16-20 en Lukas 5:1-11. Hierin zegt Jezus tegen zijn apostelen dat zij niet langer vissers moeten zijn in de in de oorspronkelijke betekenis, maar vissers van mensen moeten worden, waarmee de bekering tot het christendom werd bedoeld. Deze religieuze betekenis kan verband houden met de plek waar het beeld is geplaatst, vlakbij de Kruiskerk waar De Visser naar toe kijkt.

De visserij is voor Nederland altijd van groot economisch belang geweest. Op sommige plaatsen was en is het zelfs de belangrijkste vorm van inkomen. Vaak werd met grote netten gevist, ‘zegen’ genoemd, waarbij de vissers op roeiboten zaten. Ook waren er vissers die zelf het water inliepen en het net als een soort waaier achter zich aan trokken. Door technologische ontwikkelingen is vissen een stuk makkelijker geworden en kan er nu gerichter worden gevist op verschillende soorten.

Kunst In de Openbare Ruimte
Het KIOR-team van het Stadsmuseum Woerden beheert circa vijftig kunstwerken in de openbare ruimte van Woerden, Harmelen, Zegveld en Kamerik. Iedere maand wordt een van de werken onder de aandacht gebracht.

door Sanne Telgenkamp

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden