Foto: Willem Jan Ritman

De Woerdense Column: Zorgen

Laat ik iedereen even geruststellen. Als lid van het illustere Foutief DJ collectief (FDJC), het tofste collectief sinds de uitvinding van de driewieler, werd ook ik deze week overvallen door de reuring in het land.

Het FDJC, summum van C artiesten en bedeeld met een voldoende hoeveelheid grootheidswaanzin, was dan toch even uit de picture. Wat bleek, we waren zowaar niet uitgenodigd voor het enge appgroepje van Willem Engerd. Dit ondanks het feit dat we als Collectief toch zeker voldoende onbetekenende brede invloed hebben onder onze volgers.

Aan de andere kant was het wellicht ook logisch, want hoe uitgerangeerd wij ook zijn, we zijn in de tussentijd niet op ons achterhoofd gevallen en geen stevige klap van de molen gekregen. Voorts kunnen wij ook stellen dat onze breinen en denkcapaciteit niet aangetast zijn door drank, drugs, siliconen, verlengde puberteit, messiascomplexen, hypocrisie of waanbeelden.

Dat is dus in ieder geval de reden waarom wij ons toch niet geroepen voelden om ons aan te sluiten bij de leeghoofdige strapatsen van onze collega’s uit de donkerste krochten van vergetelheid, onbestemdheid en onzinnigheid. Hierbij willen we dan ook graag een ieder geruststellen, #wijdoenzekerwelmee #oponskunjerekenen #bookonsniet @FoutiefDJCollectief, @Uitdemaatdansshowballet.

Na geconfronteerd te zijn met de leeghoofdigheid van een horde dwazen die vragen stellen maar niet willen luisteren naar antwoorden en bovendien zelf niet in staat zijn om de meest eenvoudige vragen te beantwoorden, bekropen mij de nodige zorgen. Als de wereld immers steeds verder gevuld raakt met kortzichtig eigen belang, dan gaat er verdraaid weinig overblijven. Vooral als dat gepaard gaat met ongeremd liegen en bedriegen.

Hoe snel dat fout kan gaan zien we in de VS. Voorheen het voorbeeld van vrijheid en democratie. Mocht je daar ooit aan twijfelen, bezoek dan eens de oorlogsbegraafplaatsen in, bijvoorbeeld, Normandië, ter herinnering van de vele Amerikaanse militairen die hun leven gaven in de onzelfzuchtige strijd tegen dictatuur en onmenselijkheid. Vrijheid, tolerantie, onze rechtsstaat en mensenrechten zijn niet vanzelfsprekend.

En terwijl hier een stel flapdrollen “free the people” roepen, zien we uit die hoek geen enkele intentie om mensen daadwerkelijk van onvrijheid te verlossen in bijvoorbeeld China, Venezuela of Belarus. Het slaat helaas op puur eigenbelang waarbij vrijheid van andere beknot wordt.

En dat is precies wat nu de VS als democratie verwoest. Ik hoop daarbij dat het nooit zo ver zal hoeven komen dat er in Amerika een zee aan witte kruizen zal staan ter nagedachtenis aan bevrijdende Europese soldaten.

Door Junior Brandenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden