<p>Ina van der Beek schreef voor de Kinderboekenweek het actieboek &quot;Mees en Tijn en het geheim van het kasteel&quot;. Foto: Paul van den Dungen</p>

Ina van der Beek schreef voor de Kinderboekenweek het actieboek "Mees en Tijn en het geheim van het kasteel". Foto: Paul van den Dungen

Foto: (C) Paul van den Dungen

Schrijfster uit Harmelen schrijft actieboek: Mees en Tijn op avontuur in De Haar

Harmelen - Het is bijzonder om als schrijver te worden uitgekozen het actieboek voor de Kinderboekenweek te schrijven. Dit jaar viel Ina van der Beek (66) uit Harmelen deze eer te beurt. Ooit al hobby met schrijven begonnen, schrijft zij inmiddels al 20 jaar romans, kinderboeken en dichtbundels.

Dit jaar is de Kinderboekenweek van 30 september tot 11 oktober met als thema: “En Toen?” Ina van der Beek mag een van de zogenoemde actieboeken schrijven. De onderbouw, middenbouw en bovenbouw hebben ieder hun eigen actieboek en zij schreef het boek voor de middenbouw. De titel van het boek is “Mees en Tijn en het geheim van het kasteel”. Het is voor de schrijfster al het 8e boekje met avonturen van Mees en Tijn en dat is niet zo verwonderlijk. “Mees en Tijn zijn mijn kleinkinderen en neefjes van elkaar. Ik schreef al over ze toen ze nog maar 2 jaar oud waren en sindsdien hebben ze al veel avonturen beleefd. Omdat dit jaar het thema over de geschiedenis ging, zijn Mees en Tijn in dit boek op avontuur in kasteel De Haar in Haarzuilens. Dat ligt hier vlakbij en ook ik ben daar gaan kijken zodat ik weet waarover ik schrijf. Ik ben toen rondgeleid in heel veel kamers, die niet allemaal voor het publiek toegankelijk zijn, maar die in het boek wel een belangrijke rol spelen.”

Het verhaal gaat deze keer over Mees en Tijn die met hun opa en oma naar het kasteel gaan waar vroeger hun overgrootmoeder dienstmeisje is geweest. Opa vertelt ze daar alles over en ze krijgen ook een rondleiding. Maar de jongens willen maar een ding en dat is in die kamers achter de afzetting kijken. Ze weten aan de aandacht van opa te ontsnappen en komen zo in de torenkamer. Mees klimt daar op een trap en valt er bijna af. Hij grijpt zich vast aan een touw maar daarmee opent hij ook de hefbrug over de slotgracht. Van schrik vluchten de twee naar de kelder en stuiten daar op twee boeven. Als je wilt weten hoe het verder afloopt dan moet je het boekje maar gaan lezen. Het boek is voor leerlingen van groep 3 tot 5 en uitgegeven bij Den Hertog in Houten. De tekeningen in de boekjes van Mees en Tijn zijn gemaakt door Melanie Boekhoven uit Rotterdam. Ina van der Beek gaat de komende weken ook nog voorlezen op 6 verschillende scholen in o.a. Ede, Hardinxveld en Harmelen. In 2016 ontving zij de “Eigen Wijs Prijs” en verbonden aan het platform Kinderboeken. Ina is daar erg blij mee omdat de keuze voor die prijs door de lezers wordt bepaald.

Speciaal voor deze Kinderboekenweek is er een nieuw lied van Kinderen voor Kinderen gemaakt. De tekst is van de Woerdense Tosca Menten en de muziek is gecomponeerd door Tjeerd Oosterhuis. Er wordt gezongen over geschiedenis - van Cleopatra en Van Gogh tot Albert Einstein - en over... jou! Wat ga jij doen om geschiedenis te maken? De clip werd opgenomen in het Rijksmuseum in Amsterdam en vanaf 7 september komen de songtekst en de dansvideo via het YouTube kanaal online.

Door Paul van den Dungen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden