<p>Een inkijkje in de tent die er de hele zomer stond en waar buurtbewoners elkaar ontmoetten, een spelletje deden en poffertjes aten. Nu het koud wordt, zoeken ze graag een plekje binnen.</p>

Een inkijkje in de tent die er de hele zomer stond en waar buurtbewoners elkaar ontmoetten, een spelletje deden en poffertjes aten. Nu het koud wordt, zoeken ze graag een plekje binnen.

Zelf verbinding creëren werkt in eigen buurt echt

Woerden - Drie bewoners van de appartementen aan de Zandwijksingel en de appartementen boven het voormalige Welzijn Woerdengebouw aan de Rembrandtlaan zorgden deze zomer continu voor activiteiten. “Het is zo leuk en gezellig, je leert elkaar kennen en helpt elkaar waar nodig,” vertelt Katja Heil.

Katja woont al negen jaar in deze buurt en kende haar naaste buren alleen van groeten in het voorbij gaan. Tot het moment dat Janny en Gerard Hutteman er drie-en-een-half jaar geleden kwamen wonen. “Er waren wel activiteiten in het Welzijn Woerdengebouw maar dat was voor alle ouderen.”

De BBQ: het begin
“Wij hadden behoefte aan iets voor ons kleine wijkje,” aldus Janny. Toen ze een briefje bij iedereen door de bus deed voor de barbecue kwamen er twaalf van de negentien bewoners. “Dat was het begin. We hadden 15 euro per persoon gevraagd en van het overschot, organiseerden we een nieuwjaarsreceptie en toen daar weer geld van overbleef kochten we feestverlichting voor buiten.”

Minibieb
Het bleef niet bij de barbecue. “Op oudejaarsdag bak ik oliebollen voor de bewoners,” vertelt Gerard die voor allerlei hand- en spandiensten, en voor klusjes bij de bewoners thuis ingezet wordt. Ook plaatsten ze bloembakken en een minibieb. “Zo leuk, er komen ook al mensen uit de rest van de wijk op af,” vervolgt Janny enthousiast.

Een zomer lang
Deze zomer besloten ze de tent helemaal te laten staan in overleg met GroenWest. “Hij staat niemand in de weg en zeker nu met de corona was het een uitkomst.” Katja: “Elke woensdagmiddag speelden we hier spelletjes en zetten we een sjoelbak neer.” Ook op zaterdag en zondag organiseerden ze nog wel eens iets en als er eenmaal iemand in de tent zit, gaan de voordeuren vanzelf open en schuiven verschillende bewoners aan voor een praatje, een kopje koffie of thee en een spelletje. “Vaak nemen ze wat lekkers mee.”

Klussen en gezelligheid
Op de Landelijke Opschoondag maakten de bewoners de buitenboel netjes en op burendag stond gezelligheid centraal. “Wij hielden dit vanwege een jarige bewoner op de vrijdag ervoor, een regenachtige dag maar gelukkig mochten we in overleg met GroenWest onze tafels in een van de lege zaaltjes van het Welzijn Woerdengebouw neerzetten,” licht Janny toe. “Daar waren we ontzetten blij mee. We hadden een erg leuke middag.”

Week van de Eenzaamheid
In deze Week van de Eenzaamheid hebben ze nog twee activiteiten. “Een bingo van RPL en een vaartochtje op de Sweet Caroline speciaal voor ons en daar zijn we heel erg blij mee.”

Nu het buiten te koud is en de maatregelen strenger worden, dreigen de bewoners in de leeftijd van 65 tot 95 jaar weer veel alleen thuis te zitten. Daarom hoopt Janny dat ze vaker van het gebouw gebruik mogen maken. “Al is het maar eenmaal per maand want voor de bewoners zijn deze ontmoetingen erg belangrijk.” Een dame moest huilen omdat het vorige week de laatste keer was. “Mensen genieten en zijn erg dankbaar. Desnoods organiseren we het bij ons thuis, drie mensen bij Janny en Gerard, drie bij mij,” besluit Katja.

door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden