<p>Drukkers in verzet. Beeld gemaakt door Taeke Friso de Jong (bron: Wikipedia).</p>

Drukkers in verzet. Beeld gemaakt door Taeke Friso de Jong (bron: Wikipedia).

(Foto: Wikipedia)

Lezing Woerden en 75 jaar bevrijding: ‘Verhalen, gebeurtenissen en beelden’

Woerden - Op dinsdag 27 oktober organiseert de Stichts-Hollandse Historische Vereniging een lezing over de bevrijding van Woerden na de Tweede Wereldoorlog. Jan van Es neemt ons mee naar de laatste maanden van de oorlog en de overgang van de Duitse bezetting naar de herwonnen vrijheid.

De lezing is via live-stream te volgen op YouTube (youtu.be/BnB5ymMH08o) en wordt vanaf 20.00 uur uitgezonden vanuit de Maranathakerk te Woerden. Wie echt niet in staat is om het verhaal goed te volgen via internet kan misschien gebruikmaken van een van de resterende 20 plaatsen in de zaal. Stuur een verzoek naar mail@shhv.info. 

Achtergrondinformatie
Na vijf jaar verliep die overgang allerminst rimpelloos en gebeurden er dingen die niet alleen in het huidige Nederland ondenkbaar zouden zijn, maar ook in dat van voor de oorlog. Een enkeling heeft zelf nog herinneringen aan die tijd, als jong volwassene of als kind. Velen zullen misschien fragmenten herkennen van de verhalen die hun ouders ooit vertelden. En weer anderen zien een tipje opgelicht van de sluier van gebeurtenissen waarover hun ouders liever het zwijgen bewaarden. Overigens moeten we ons bedenken dat het Woerden van toen anders was dan de huidige stad. De gemeente Woerden had in de oorlogsjaren zelfstandige buurgemeenten om zich heen: Barwoutswaarder, Rietveld, Zegveld, Kamerik en Harmelen. Ze behoren nu allemaal tot de gemeente Woerden, maar verdienen zowel in het boek als in de lezing soms een aparte plaats.

Over de spreker
Jan van Es woont in Kamerik en is auteur en historicus. Hij heeft tal van boeken geschreven over historische aspecten van de plaatsen en het gebied dat ongeveer overeenkomt met het SHHV-werkgebied en de grenzen van het voormalige Groot-Waterschap van Woerden. Samen met Rob Alkemade, Bert van Elk en Frans van Bork schreef Jan van Es een uniek boek over Woerden tijdens de oorlogsjaren: “Bedreigd, bezet, bevrijd”. Het is onder andere te koop bij boekwinkels in Woerden.

Stichts-Hollandse Historische Vereniging
Opgericht in 1957 gevestigd te Woerden. De SHHV heeft per 1 januari 2018 de Culturele ANBI-status verworven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden