<p>De Zonnebloemen in het wijkpark Molenvliet staan weer in bloei; ze hebben een nieuwe lik verf gekregen.</p>

De Zonnebloemen in het wijkpark Molenvliet staan weer in bloei; ze hebben een nieuwe lik verf gekregen.

(Foto: Familie Van Bemmel)

Het bijzondere verhaal achter de zonnebloemen in Molenvliet

Woerden - Het imposante kunstwerk in het wijkpark Molenvliet is deze zomer opnieuw in de verf gezet. De Zonnebloemen staan weer in bloei! Voor veel mensen is het kunstwerk herkenbaar tijdens sportactiviteiten en festivals, maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis en betekenis van de zonnebloemen?

Het huidige wijkpark van Molenvliet was voorheen de vuilstortplaats van Woerden dat tussen 1971 en 1990 beheerd werd door Jac. van Bemmel. Toen eenmaal door de gemeente besloten werd dat het vuilstort gesloten moest worden, had Van Bemmel een idee om een kunstwerk te maken ter nagedachtenis aan de voormalige functie van het terrein. Hij bracht de Zonnebloemen tot stand van onderdelen van de machines waarmee hij het vuil bewerkte. De wielen van de bulldozer werden de bloemen, de rupsketting van de kraan het blad.

Samen met zijn oudste zoon plaatste Jac. op 1 april 1994 het bijna drie ton wegende kunstwerk op de onderheidde sokkel in het wijkpark. Het toen nog onbehandelde kunstwerk stond daar nog geen drie dagen of Jac. van Bemmel werd gebeld door de gemeente Woerden, hij had namelijk verzuimt een vergunning aan te vragen voor plaatsing van het kunstwerk en werd verzocht deze direct weer weg te halen.

Nadat het kunstwerk verwijderd was werd er alsnog een vergunning toegekend onder die voorwaarde dat het kunstwerk een kleur moest krijgen. Jaren later werd van Bemmel nogmaals door de gemeente benaderd omdat er nooit officieel sprake is geweest van een schenking. Van Bemmel moest dit alsnog doen om verder geen verantwoordelijkheid voor het kunstwerk te hoeven dragen. Hij schreef toen op een A4’tje met pen: ‘Hierbij schenk ik de Zonnebloemen aan de Gemeente Woerden’ en ondertekende dat. Weer enkele jaren later werd het kunstwerk terug geschonken door de Gemeente Woerden. Van Bemmel kreeg het onderhoud dus alsnog onder zijn beheer. 

Nu, bijna 3 jaar na zijn overlijden, hebben zijn vrouw en kinderen het kunstwerk opnieuw laten schilderen. Des te meer reden om het verhaal achter het kunstwerk te vertellen. De staande bloem, fier rechtop, richt haar blik naar de toekomst. De gebogen bloem kijkt naar ‘het vuilstort’, het verleden. Jac. van Bemmel, een echte Woerdenaar, was een ondernemer maar ook een echte kunstenaar. Naast dit bijzondere kunstwerk nam hij ook geregeld een fijne kwast in zijn grote handen en maakte hij de prachtigste olieverfschilderijen. Het verbaasde een ieder dat hij zulke gedetailleerde schilderijen kon maken.

door familie Van Bemmel

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden