Logo woerdensecourant.nl


Foto:

Gastcolumn: Help, mijn buurman parkeert!

Hoe heilig is onze parkeerplaats voor de deur? Nou helemaal niet dus, zo bewijst de werkelijkheid. Veel burgers vinden dat iedereen recht heeft op welke parkeerplaats in de straat dan ook onder het motto, de wereld is van iedereen. Is er eenmaal een parkeerplek gevonden dan lijkt er geen weg meer terug en wordt deze geclaimd op basis van de opvatting ‘uitzondering wordt regel’. Nu is de wereld ineens niet meer van iedereen.

Enige tijd geleden vroeg ik in een mail aan de gemeente of er beleid is met betrekking tot het parkeren en dan met name in de straat. ‘Nee’, was het uitgestelde antwoord, iedereen mag parkeren waar hij wil maar dan wel op de daarvoor bestemde plaats. Dit laatste geldt ook voor het toenemend aantal bedrijfswagens.
Het lijkt mij nou zo prettig wanneer ik dagelijks mijn enige auto voor de deur kan parkeren, overigens ben ik daar niet rigide in.
Er zijn buren die over een bedrijfsbus beschikken, sommigen hebben er wel drie. Deze staan nogal hoog op de poten en ontnemen daarmee uitzicht en parkeergenot. Meestal is er dan ook nog een ruime personenauto.
Er is een situatie waarbij de garage met oprit een andere bestemming heeft gekregen. Ieder zijn liefhebberij maar dat heeft wel consequenties. Dan is het geen een en een is twee maar een en drie is vier, zoals in het eerdergenoemde uitzonderlijke geval. Als zo’n ‘wagenpark’ dan over de beschikbare parkeerruimte moet worden verdeeld, wordt het dringen geblazen.

Mijn boodschap is: geef elkaar de ruimte en houdt rekening met de beperkingen van onze leefruimte. Een tweede auto is vast erg gemakkelijk maar geeft geen dwingend recht op een vaste plaats.
Het zou toch fijn zijn als mijn buurvrouw, die wat minder mobiel is, vanuit haar woning via het trottoir en het pad tot aan de rijweg, de bestelde taxi kan bereiken, een route die nu vaak door een bedrijfsbus wordt geblokkeerd.

In analogie met de corona-boodschap: “Let een beetje op elkaar”, in de goede zin des woord dan. 

door Marcepijn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden