Logo woerdensecourant.nl


Foto:

De column van Mirte Damen: Hete kolen

De kerstbomen staan al overal en ik snap het helemaal. Doe lekker wat je wilt. Als dat goed voelt dan voelt dat goed, punt. Je moet vooral dingen doen waar je vrolijk van wordt in deze donkere dagen. Dus extra kaarsjes aan, eet een grote chocoladeletter, een amandelstaaf of geniet van marsepein. Om het over kruidnootjes of pepernoten maar niet te hebben.

Oooh wat kan ik mij daar kapot aan eten... en daarna mij dus niet schuldig voelen. Heel bewust mag ik soms een pakje kopen van mezelf. Maar het moet niet op tafel liggen of in de kast want... Tja, dan moet het open en dan ja dan gaan ze op tafel en dan... Dan zijn ze ineens op... Zo raar... alles is dan op.

Dus bescherm ik mijzelf en koop ze dus niet.

Laatst was ik bij vrienden en toen stonden de kruidnoten op tafel. En ik heb mezelf overwonnen, ja echt! Ik heb er maar drie van gegeten. Ik loop graag langs bakkerij van Leeuwen bij mij in de straat. Maar ik ga niet naar binnen en iedere keer is een overwinning. Want eenmaal binnen dan wil ik dus gevulde speculaas en ook boterletters of -staven. Die zijn echt zo bizar lekker. Dus heb ik met mezelf afgesproken dat ik er deze week één mag kopen. Hetzelfde heb ik bij De Leeuw’s Warme Bakkerij in Zegveld. Eenmaal binnen koop ik graag stroopwafels. Echt de beste van het universum en over die speculaas gaan we maar niet speculeren, dat is dus echt #foodporn.

Zo heeft elke bakkerij iets unieks en iets wat waanzinnig lekker is. Ieder zijn eigen smaak. En juist nu hebben al die bakkerijen en speciaalzaken uw steun nodig. Daar maken ze alles met ambacht en liefde en dat proef je!

Gun jezelf dus soms stiekem dat pondje eraan, maar loop het er ook weer af.

Ik word zo blij van al die geurtjes nu. Ik hou zo verschrikkelijk van deze tijd nu Sinterklaas weer in het land is en ook in Woerden zijn intrek heeft genomen in het kasteel. Trouwens, ik heb mij zo ontzettend suf gelachen om het grote en belangrijkste gesprek van vorige week. Nee, dat ging deze keer niet over corona. Nee, dat ging deze keer niet over Trump of Biden... Nee, dat ging deze keer niet over de politiek in Nederland. Het ging deze keer over kolen! Waren er wel genoeg?... want anders tja... anders dan zou hij niet aankomen. Iedereen zat op hete kolen. Hoe fantastisch en overal ging iedereen mee in het verhaal en was ik zelf stiekem weer even kind... Hoe mooi dat kolen ons samen brachten en zo de boventoon hebben gevoerd in een landschap als Nederland wat zo ontzettend gepolariseerd is.

Maak er een mooie tijd van en vier dit mooie Nederlandse feest samen waar het kan en mogelijk is. Wellicht met een schoencadeautje en een mooi gedicht. Of misschien is Sinterklaas voor iets groters gezwicht. Hoe dan ook een cadeautje groot of normaal. Koop die dan nu even lokaal! Want niemand wil toch dat zij op hete kolen zitten?

door Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden