<p>De auteurs Anton Nuijten, Dammis van &#39;t Zelfde en Ed van Keimpema op hun geliefde Landgoed Bredius. Foto: Winny van Rij</p>

De auteurs Anton Nuijten, Dammis van 't Zelfde en Ed van Keimpema op hun geliefde Landgoed Bredius. Foto: Winny van Rij

(Foto: Winny van Rij)

Presentatie boek Van Batestein tot Bredius: ‘Landgoed was/is meer ‘Cieraet dan Gebruijck’

Woerden - Wie kent het niet, Landgoed Bredius. In de volksmond ook wel Brediuspark of Brediusbos. Hoe is het ontstaan, hoe leefde familie Bredius, waar verdienden ze hun geld mee? Het nieuwe boek Van Batestein tot Bredius biedt een uniek inkijkje in het wonen en werken op het landgoed. Over de verschillende Brediussen, hun karakters en gewoonten, het ontstaan van het landschap en recente ontwikkelingen.

Anton Nuijten, Dammis van ’t Zelfde en Ed van Keimpema tekenen voor dit vrijwel complete naslagwerk met voorwoord van nazaat C.R. Bredius. “Vaak zie je brochures over landgoederen, maar niet een heel boekwerk,” aldus Nuijten, kunsthistoricus sinds 2002 woonachtig in Woerden. Hij sloot zich destijds aan bij de Kerngroep Bredius en zou een brochure maken. “Dat liep wat uit de hand.” Ed van Keimpema publiceerde al verhalen in het blad Heemtijdingen. “Ik had al wat hoofdstukken klaar.”

Van ’t Zelfde richtte zich op de invulling, bestemming en aantasting van het landgoed dat sinds de onteigening flink veranderde. “Ik denk dat de gemeente toen geen concrete plannen had. Opeens werd er een wal afgegraven achter het zwembad voor 48 woningen.” De Kerngroep Bredius werd opgericht en ging tot de Hoge Raad om plannen tegen te houden. Dat lukte deels. “Nu ligt er nog een bestemming van vier woningen.”

Groene long
Terug naar de beginjaren. De start van het landgoed gaat terug tot het jaar 1824 waarin Jacobus Bredius al bijna 7 ha land verwierf: wei- en hooilanden, bos- en tuinpercelen, waterpartijen en enkele panden. “Het landschap was vanaf het begin al geschikt voor veeteelt en fruitteelt,” weet Van Keimpema. Er werd veel zand en klei gewonnen voor de dakpannenfabriek waardoor de waterpartijen zijn ontstaan. “Het is echt de groene long van Woerden.”

Cieraet
De voorname Brediussen waren vaak schout, dijkgraaf of burgemeester, ze hadden tuinbazen en seizoenarbeiders in dienst om het werk te doen. “Veel is er nooit verdiend, men wilde vooral iets moois neerzetten.” Nuijten: “In het begin wel, maar ze speelden vooral quitte. Eerst met veeteelt, later met fruitteelt.” Je zag vaker dat de eigenaren vermogend genoeg waren voor een chique landgoed. “De familie Bredius heeft er meer van gemaakt dan vele andere rijke mensen.” Van ‘t Zelfde vervolgt: “Het is een uniek landgoed, niet na te maken en zo dicht bij het centrum van de stad. Als je ziet en vooral nu ook in coronatijd hoeveel mensen de stilte, de rust en de natuur opzoeken. Het Landgoed behoort echt wel tot een van de basisbehoeften.”

Het Boek
Bestuurslid Bernt Feis van Stichting Landgoed Bredius overhandigde ‘Van Batestein tot Bredius, Meer om Cieraet als Gebruijck’ donderdag 12 november officieel aan burgemeester Victor Molkenboer die sprak van een waardevol document over een prachtig landgoed. “Waar vind je dat nou midden in de stad?” Feis: “Het boek verschijnt gelijk met de start van de restauratie van de Brediusboerderij waarvoor nog 50.000 euro nodig is, dus alle aandacht is nodig.” Aan de auteurs ligt het niet. “Het boek biedt een compleet verhaal over een park dat echt van de bevolking is geworden,” aldus Dammis van ‘t Zelfde. “Fijn dat iedereen het kent en er doorheen kan lopen,” vindt Anton Nuijten. “Als je dan het boek leest, denk je, oh, zit dat zo?” “We hebben hier echt wel wat bijzondere monumenten staan,” besluit Ed van Keimpema. “De hoogstamboomgaard, de monumentale gebouwen, de vletsloot, stuk voor stuk sieraden.” Het door Stichting Landgoed Bredius uitgegeven boek is te koop bij alle boekhandels in Woerden voor €19,95. ISBN EAN 978-90-9033796-8.

door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden