Logo woerdensecourant.nl


<p>Tijdens zijn nachtelijke ommetje door Woerden maakt Sint hele bijzondere dingen mee! Foto: Robert Roozenbeek</p>

Tijdens zijn nachtelijke ommetje door Woerden maakt Sint hele bijzondere dingen mee! Foto: Robert Roozenbeek

In gesprek met Sinterklaas: ‘Laten we lief zijn voor elkaar’

Woerden - Dit jaar stond alles in een ander licht. Geen wachtende menigte op de kades. Geen zingende kinderen in het zicht. Geen dansende pieten op promenades. Geen gewuif vanaf de boot. Ja, het voelde allemaal wat raar. Al wat jarenlang gewoon was, werd in afwezigheid plots groot. Daarom stuurden we Sinterklaas een gedichtje als berichtje. Of we even konden bellen? En het kon! Heel gewoon, via de mobiele telefoon.

Goedemorgen Sinterklaas, is het inderdaad een goede morgen? “Nou, ik mag niet klagen. Het is vandaag natuurlijk vrijdag de dertiende. Maar ik ben tot nu toe nog niet gestruikeld, heb mijn koffie nog niet omgegooid en ben nog niet uitgegleden over de herfstbladeren…”

Gelukkig maar. Maar over het sinterklaasfeest, alles is natuurlijk anders dit jaar… “Ja, het is een snertjaar. En dat is moeilijk, ook voor mij. Sinterklaas wil aanraken, dichtbij zijn, knuffels geven, aan zijn baard laten trekken. En dat kan nu niet. Ja, het is lastig… Maar de kinderen, die zingen echt wel. Dat weet ik zeker! Op school, in de klas. Of thuis bij de schoorsteen of de centrale verwarming. Ja, zingen zullen ze. Ik krijg dat echt wel te horen.”

Hoe krijgt u dat te horen? “Dat zijn de geheimen van Madrid. Daar doen we verder geen uitspraken over. Maar de Sint heeft vermogens, die passen in sprookjes, dat is niet te begrijpen. Sinterklaas is eigenlijk een soort sprookjesfiguur. Hij bestaat omdat de mensen in hem geloven. Gewone mensen bestaan, maar Sint bestaat alleen omdat men gelooft. Anders gaat hij op in rook.”

Liever niet, Sint. Maar hoe zit dat dan precies, u hebt mensen nodig om te bestaan? “Jazeker. Kijk, als ze liever een oude man met een dikke buik willen die vanuit het Zuiden op een arrenslee aan komt vliegen, dan kan dat. Daar ga ik verder ook niet over. Sinterklaas houdt zichzelf niet hé, dat doen de mensen. Zolang de mensen vinden dat Sinterklaas er moet zijn, is hij er.”

Er klinkt wat gerommel op de achtergrond. Wat bent u aan het doen? “Ik schenk een lekker kopje koffie in, met een klein beetje suiker. Ik zet mijn koffie tegenwoordig zelf. Want tja die Pieten, daar komt toch wel de klad in. Weinig pieten voldoen meer aan de eisen, het wordt allemaal wat minder. Vanwege de kleur zijn er allerlei gesprekken, debatten… Maar hoe ze er ook uitzien, ik houd van ze hoor! Sinterklaas houdt niet van onenigheid, hij moet met zijn tijd mee.”

Hoe is het om met de tijd mee te gaan? “Dat is een voorwaarde en ik vind het ook prettig. Sinterklaas doet mee met nieuwe generaties, met jonge mensen en wat zij denken en vinden. Sint wordt niet ouder, maar verandert wel mee. Hij zegt niet: ‘Vroeger, in mijn tijd....’ Nee, dat is lulkoek!”

Lulkoek? “Ja, Sint houdt van moderne lelijke woorden. Vroeger had ik ‘vermaledijde nonsens’ gezegd. Nu is het lulkoek. Sinterklaas wil in de smaak vallen, aardig gevonden worden. Vroeger was hij ook een boeman, kinderen waren bang voor hem. Dat vind ik vervelend. Ik houd niet van conflicten, daarom kies ik nu de kant van het kind.”

U bent afgelopen week nog gezien in Woerden. “Ja, ik ben vanuit mijn paleis afgereisd naar Woerden en heb daar genoten van een vrije dag. Er zijn zelfs beelden van, voor een korte sinterklaasfilm bedacht door ene Mirte Damen. Het was een waar feestje. Ik heb gevaren, maakte samen met Amerigo een ommetje door Woerden en heb snert gegeten. Want snert en Sinterklaas, die horen bij elkaar hé. Na iedere intocht krijg ik een bordje. Met marsepein als toetje!”

Kunt u iets over deze sinterklaasfilm vertellen? “Het is eigenlijk een soort troostfilm. Sinterklaas kan dit jaar nergens met de boot aankomen, maar pleit er ondanks al het ongemak – dat overigens voor de hele wereld geldt, niet alleen voor Woerden of Nederland – voor dat mensen aandacht voor elkaar proberen te hebben. Dat is de essentie: dat we elkaar dingen gunnen, dat we lief zijn voor elkaar. De ouderwetse kneuterigheid, het gezellige gevoel, dat we dat volhouden. Ondanks alles.”

Hoe was het om mee te doen aan de film? “Vanwege mijn leeftijd ben ik natuurlijk wat beperkt in mijn energie, maar dat heeft de filmcrew heel goed opgepakt. Ik heb werkelijk een fantastische avond en nacht gehad. Ik heb heel veel bewondering voor wat Mirte, met de anderen natuurlijk, in korte tijd voor elkaar heeft gekregen. Mét hele mooie sinterklaasmuziek, dat ook nog. Ja, Sinterklaas zou weleens viral kunnen gaan!”

Houdt u van muziek? “Je zou wel kunnen zeggen dat ik van muziek houd. Muziek onder de noemer klassiek vind ik erg mooi, maar ook pas geschreven muziek. Jazz, nieuwe liedjes van liedjes componisten. Sinterklaas houd van mooie woorden, mooie klanken, mooie ritmes, melodieën en maatgevoel. Die beroeren hem. Een goed metrum, ‘zoetjes gaan de paardenvoetjes...’”

Liedjes brengen dat speciale sinterklaasgevoel. Maar kan dat gevoel er dit jaar nog wel zijn? “De intocht en de lijfelijke aanwezigheid, die is er niet. Op scholen en in openbare ruimtes is het daarom in deze tijd wel moeilijker om het sinterklaasgevoel vol te houden. En het is voor velen een donkere tijd, maar Sinterklaas is ook een troostende figuur. De leuke gezelligheid, de warmte, cadeautjes, verrassingen en grapjes; veel kan blijven bestaan. Sinterklaas hoopt daarom dat mensen toch een fijne sinterklaastijd hebben. Met aandacht voor elkaar. En met al die leuke rituelen zoals snoepjes, surprises en grappen. Ja ook humor, zachte humor, is heel belangrijk!”

Bekijk ‘Sinterklaas heeft een dagje vrij’ via YouTube (Pracht in de Kracht). En de versie met ondertiteling. 

door Davita de Jonge

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden