De Woerdense column: Verwijt


Foto: Willem Jan Ritman

De Woerdense column: Verwijt

Als bewoner van de Utrechtsestraatweg en ondernemer in de binnenstad, nu aangewezen op bezorgen van warme gerechten, heb ik de verkeerschaos in Woerden iets intensiever mogen mee maken dan mij lief is. En met mij vele anderen die gevangen raakten in een ondoordringbaar woud van gele borden.

Na het eerste “sinkhole” op de Oostdam vierden we een feestje. Van de nood kon immers een deugd gemaakt worden door de Singel te herstellen. Dit mooie plan wordt nu onterecht aangewezen als boosdoener, terwijl de aanleiding voor de huidige werkzaamheden de veiligheid en het voorkomen van het instorten van de Oostdam is.

Na wat hartverzakkingen verder van de consequenties van het plan van aanpak en een storm aan boosheid van inwoners, besloot de Gemeente te elfder ure om de Oostdam in twee richtingen open te houden.

Het effect daarvan blijkt echter dat teveel mensen zich door de verkeersregelaarspuzzel willen wurmen, al dan niet ingegeven door de afsluiting van de Boerendijk. Als je het centrum hebt weten te bereiken wordt je direct beloond met gezelschap van alle verkeer uit richting Nieuwerbrug en Schilderskwartier, inclusief groot vrachtverkeer, dat zich een weg moet banen over de centrumring van Westdam naar Wilhelminaweg.

Het meest voor de hand liggende is om een potje boos te zijn over organisatorisch onvermogen of het maken van plannen zonder na te denken. Maar dat zou geen recht doen aan de inspanningen, de noodzaak en de nuance die er is.

Ja, onze gemeente heeft strak gepland, maar was ook speelbal van slome aannemers, weersomstandigheden, dreigend gevaar en van haar inspanningen om inwoners, wellicht tegen beter weten in, tegemoet te willen komen.

Na menig avond het leger verkeersregelaars zien verkleumen, blijkt wel dat er louter goede intenties zijn. Dat die hopeloos uitpakken is een andere kwestie, maar alleen verwijten maken is niet terecht.

Moeten we dan kritiek- en hopeloos stilstaan voor anderhalf jaar? Zeker niet. Weliswaar zet niemand met opzet onze stad klem, maar het had kunnen schelen tijdig lokale experts te raadplegen in plaats van dure externen zonder lokaal gevoel in hun donder.

Dit is een terugkerend verwijtbaar probleem waardoor je voor je het weet een onbereikbare stad hebt, je prachtige Minkema-gebouw verkwanseld wordt aan woningbouw of je een duur betaalde stadsvisie krijgt die kant noch wal raakt. Maar alleen verwijten maken is in dit geval niet terecht en helpt niet, een blokje omrijden of de fiets pakken doet dat wel, in afwachting van betere plannen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden