Woerden Actief: ‘We hebben onszelf overbodig gemaakt’


<p>Van links naar rechts: Ad Hoeboer; Joost Avis, Linda Oskam en Maarten Stiggelbout. Foto: Niks Mandemakers</p>

Van links naar rechts: Ad Hoeboer; Joost Avis, Linda Oskam en Maarten Stiggelbout. Foto: Niks Mandemakers

(Foto: )

Woerden Actief: ‘We hebben onszelf overbodig gemaakt’

Woerden - Het succes van Woerden Actief betekende tegelijkertijd de ondergang van de organisatie. Na zestien jaar lang inzet om mensen meer in beweging te krijgen is het genoeg. De opdracht is volbracht. Er zijn inmiddels voldoende andere initiatieven om de Woerdenaren in beweging te krijgen.

Samen met onder andere Maarten Stiggelbout, Nanne van Bemmel en Ad Hoeboer werkte Joost Avis de afgelopen zestien jaar aan het burgerinitiatief. “We wilden een gezonde leefstijl bevorderen door verenigingen met elkaar te verbinden. Het G-voetbal en aparte atletiektrainingen voor autisten zijn daar een mooi voorbeeld van,” vertelt voorzitter van de stichting Joost Avis.

Geregeld dacht de stichting buiten de gestelde kaders. Zo haalde zij zelfs de landelijke media na een bezoek van de rijdende rechter. De aanleiding was een geschil met de toenmalige wethouder over het plaatsen van borden voor wandelroutes door de stad. “In die aflevering gaf meester Frank Visser ook aan dat ze ons moesten koesteren. Toch had de gemeente het recht om het plaatsen van borden te verbieden. We kwamen tot compromis en wij mochten stickers op de lantaarnpalen plakken. Nog altijd wordt die aflevering herhaald.”

Combinatiefunctionarissen
In het afgelopen voorjaar sprak de stichting uit dat hun doel bereikt was. “Wij zijn met heel veel dingen bezig geweest die nu door anderen zijn opgepakt. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de combinatiefunctionarissen die namens Beweegteam Woerden in de gemeente actief zijn. Die ondersteunen de verschillende verenigingen. Of dat dan een gevolg is geweest van onze inspanningen of dat het met de maatschappelijke ontwikkelingen te maken had laten we maar in het midden,” zo drukt Avis zich enthousiast uit.

Projecten
Stapje fitter, ommetjes en recent bewegen op recept. Het is slechts een kleine greep uit de initiatieven die Woerden Actief is gestart. “Huisartsen verwijzen cliënten door naar organisaties die bewegen stimuleren. Zo hoeven er geen medicijnen voorgeschreven te worden, maar juist beweging,” aldus Avis.

Ook in het wijkpark Molenvliet is de betrokkenheid van de stichting Woerden Actief op de trimbaan zichtbaar. Daar zijn verschillende hindernissen neergezet en de borden geven aan wat de bedoeling is van de uitvoering.

Inmiddels is het moment aangebroken om te concluderen dat het mooi is geweest. Woerden Actief heeft zichzelf overbodig gemaakt. De kas van de stichting moest leeg en dus werd nog een prijsvraag uitgeschreven (zie www.woerdenactief.nl). “Maar die projecten moeten eerst nog gestart worden. Dus tot dan bestaan we nog.” Of er niet juist in deze tijd behoefte is aan een organisatie als Woerden Actief? “Ik denk dat er voldoende andere organisaties zijn. Toch zijn we al benaderd om in gesprek te gaan voor een vervolg.” Avis houdt dus toch de deur op een kier.

door Nik Mandemakers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden