Beeld van de stadsomroeper: symbool van rijke historie en tradities


<p>Sanne Telgenkamp bij het beeld van de stadsomroeper. Het kunstwerk is gemaakt door Marian Gobius en staat vandaag de dag aan de Westdam 3 in Woerden.</p>

Sanne Telgenkamp bij het beeld van de stadsomroeper. Het kunstwerk is gemaakt door Marian Gobius en staat vandaag de dag aan de Westdam 3 in Woerden.

(Foto: Stadsmuseum Woerden )

Beeld van de stadsomroeper: symbool van rijke historie en tradities

Woerden - Het beeld van deze maand is de stadsomroeper in het parkje voor het oude gemeentehuis aan de Westdam. Vroeger werden de mensen van het (plaatselijke) nieuws op de hoogte gebracht door een stadsomroeper. Momenteel zijn er in Nederland nog 26 stadsomroepers actief. Woerden heeft tot 1952 een stadsomroeper gekend. Het beroep en de traditie verdween toen de 75-jarige Chiel de Groot er mee ophield.

De stadsomroeper informeerde meestal over mededelingen van het stadsbestuur en aanbiedingen van de winkeliers. Voorafgaand aan de mededelingen werd er een bel geluid of met een slaghout op een grote deksel geslagen. Het beroep staat in een hele lange traditie. Zelfs in de Griekse mythologie wordt ene Stentor (800 voor Christus) al genoemd als stadsomroeper. Met de komst van de boekdrukkunst veranderde er wel iets, maar veel mensen bleven nog lange tijd ongeletterd en waren voor het nieuws aangewezen op de stadsomroeper. Het was ook iemand die midden in de samenleving stond.

Het beeld heeft als titel de stadsomroeper en is gemaakt door Marian Gobius. Zij volgde haar opleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en de academie in Parijs. Hoewel ze in verschillende landen werkzaam is geweest is haar werk voornamelijk te vinden in Haarlem, Den Haag en Voorburg. Haar oeuvre bestaat vooral uit kunstwerken die verband houden met de Tweede Wereldoorlog. Kenmerkend is de figuratieve stijl zoals die ook tot uitdrukking komt bij de stadsomroeper.

Het beeld is door de Nutsspaarbank aan de gemeente Woerden geschonken ter gelegenheid van de uitbreiding van het stadhuis in 1963. Bij de verhuizing in 1994 naar de Blekerijlaan kwam het beeld in de binnentuin te staan en bij de laatste renovatie van het stadhuis (2017–2019) werd besloten het beeld naar de openbare ruimte te verplaatsen. Samen met Midland BV en het KIOR-team werd er een nieuwe locatie gevonden; het parkje voor het oude gemeentehuis aan de Westdam. Omdat het beeld op deze plek minder goed zichtbaar is kwam er een grotere sokkel. Steenhouwerij Cartouche ontwierp een taps toelopende sokkel, geheel in lijn met de vorm van het beeld. De stadsomroeper werd op 17 juli 2019 op haar nieuwe plek onthuld. De stadsomroeper heeft een stok en een platte pan vast. Deze originele attributen zijn nog bij het Stadsmuseum aanwezig. De stok en de pan raken elkaar niet, maar het lijkt alsof dit staat te gebeuren. De mond is opengesperd en de wenkbrauwen zijn naar beneden gericht. Alles wijst erop dat de man zo begint met het doen van mededelingen. Op zijn hoofd zit een platte pet die rechts lager zit dan links en die de oren vrij laat. Hij draagt een sjaal, een jas met lange mouwen en een broek. Het beeld is tot de knieën afgesneden waardoor we dus niet weten of hij een lange of korte broek draagt. Door de figuratieve stijl kan men duidelijk de gezichtskenmerken, de handen en de kleding onderscheiden. Ondanks alle verhuizingen ziet het beeld er nog puntgaaf uit.

De stadsomroeper symboliseert de rijke historie en de vele tradities die Woerden heeft gekend. Het is dus van belang om het beeld te koesteren en te behouden voor de toekomst. Samen met het bruidspaar en beeld van Westdam (ook wel genaamd de Leidse Poort) vormt de stadsomroeper een mooie beeldengroep in het centrum van Woerden.

Kunst In de Openbare Ruimte
Het KIOR-team van het Stadsmuseum Woerden beheert circa 50 kunstwerken in de openbare ruimte van Woerden, Harmelen, Zegveld en Kamerik. Iedere maand wordt een van de werken onder de aandacht gebracht.

door Sanne Telgenkamp

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden