Historisch fotoboek van de Oude Rijn


<p>Haven van Woerden om streeks 1925, een van de afbeeldingen uit het fotoalbum. Foto: J.H.A. Manders</p>

Haven van Woerden om streeks 1925, een van de afbeeldingen uit het fotoalbum. Foto: J.H.A. Manders

Historisch fotoboek van de Oude Rijn

Woerden - Honderd jaar geleden heeft een fotograaf van Provinciale Waterstaat foto’s gemaakt van de Oude Rijn. Hiervan is nu een historisch fotoboek verschenen, getiteld De Oude Rijn tussen Leiden en Utrecht. Wonen en werken aan de rivier omstreeks 1925. Het boek is het resultaat van een samenwerking van de archiefdiensten in Woerden, Alphen aan den Rijn en Leiden.

De archiefdienst van Woerden, het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard, was in het project verantwoordelijk voor de beschrijving van de foto’s van het traject Bodegraven, Nieuwerbrug, Woerden, Harmelen, De Meern en Utrecht. Het fotoboek telt in totaal 140 unieke foto’s, die een prachtig tijdsbeeld geven. De originele foto’s berusten bij het Gemeentearchief Alphen, en zijn waarschijnlijk gemaakt door de hoofdingenieur van de provincie Zuid-Holland, J.H.A. Manders.

Doordat ook de glasnegatieven bewaard zijn gebleven, kon gezocht worden naar de beste kwaliteit van iedere opname. Dankzij de samenwerking van de drie archiefdiensten is het van alle plekken gelukt te traceren waar de foto’s gemaakt zijn. Korte beschrijvingen vertellen iets over de geschiedenis van het afgebeelde dorpsgezicht, de sluis of brug. In de stad Woerden maakte de fotograaf een klein uitstapje door ook op de kaasmarkt of vanaf de kerktoren beelden vast te leggen. Door het hele boek heen staan ook foto’s van mensen die aan het werk zijn langs de Rijn.

Het boek (harde omslag, 168 blz.) kost 22,50 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel De Kler in Woerden en bij RHC Rijnstreek en Lopikerwaard (www.rhcrijnstreek.nl) of via de uitgever Stichting Rijnlandse Historiën.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden