Column van Mirte Damen: Vals Spel...


Foto:

Column van Mirte Damen: Vals Spel...

Soms raakt iets je omdat er echt onrecht gebeurt. Mag je dan boos worden? Ja ik vind echt dat dat mag. Tja, en dan klopt inhoudelijk je column. Maar dan merk je ook dat mensen schrikken van je toon. Nu kan ik daar wel inkomen.

En daarom wil ik mijn excuses aanbieden voor de toon van de column van afgelopen vrijdag. Om die reden is de column gecensureerd. Niet omdat de inhoud niet klopte, want die is ook bekend bij de redactie en het klopt. De Courant heeft de boomrapporten ook in handen. Ze waren en zijn dus kerngezond.

Dus beste Arthur Bolderdijk, bij deze bied ik oprecht mijn excuses aan voor de toon. En u moet echt begrijpen dat ik u aansprak als wethouder. Ik spreek u niet aan als vader, echtgenoot, opa, buurman of wat dan ook persoonlijk. Wellicht bent u de liefste man op aarde. De beste vader of opa die een kind zich kan wensen. En wellicht bent u super sociaal en in persoonlijke omgang geweldig. Dit alles trek ik totaal niet in twijfel! Laat dat nu echt duidelijk zijn.

Ik heb het dus over uw functioneren als wethouder. U heeft heel veel mensen dit jaar in het harnas gejaagd. U nam de verantwoordelijkheid voor de fouten m.b.t. Oostdam. En nogmaals, hier zijn ook uw collega-wethouders zwaar manco aan. Dat zien we en weten we allemaal. Waarom neemt u dan alleen de verantwoordelijkheid?

De vraag die ik heb is: waarom is de schop er ondanks protest van bewoners en ondernemers toch ingegaan op de Oostdam? Terwijl de oplossing was: Stop dit bestek en de uitvoering per direct! Er was echt geen spoedreparatie nodig, anders had de weg gelijk op slot gemoeten. Dit had dus ook later gekund. Er was totaal geen nood!

Dus waarom heeft u niet gezegd: Stop!? 

Nee, het werd toch de schop. Wetende dat dat de decembermaand om zeep zou gaan helpen. Maar ook de komende 18 maanden... Niemand op het gemeentehuis heeft gezegd: Stop! Terwijl dat toch normaal is? Eerst stoppen en dan verder kijken! Was de boeteclausule van de aannemer zo hoog? Waarom is dit werk zo snel gegund aan deze aannemer? Wat ligt hier achter? Want hij zou toch ook in Zegveld nog een duiker doen?

Gaat de gemeente nu de omzetverliezen terugbetalen aan de ondernemers? U krijgt gewoon uw geld terwijl u de mensen (ondernemers) echt tegen u in het harnas jaagt en ze berooft van hun centen met deze besluitvorming. Dit is ook goedgekeurd door uw mede-wethouders. Hier had iemand toch echt op een rode knop moeten drukken? Maar niemand deed het... want? En nu kost het de ondernemers en gemeente klauwen extra geld. Ik kan het gewoon totaal niet rijmen. Laat staan er een mooi akkoord van maken. Fouten maken mag, maar dit zijn echt geen fouten meer. Sorry, dit zijn kapitale blunders. Waar u anderen zwaar mee benadeelt. En die omzetverliezen zijn nooit meer goed te maken. Beseft u dat?

Ik hoop echt dat mijn volgende column weer over mooie dingen mag gaan. Want wat leven wij in een geweldige stad met geweldig mooie mensen. Mensen en ondernemers die het waard zijn om warm gedragen te worden. Maar u zet ze nu letterlijk en figuurlijk in de kou. Dat raakt en komt over als valse akkoorden. En met de toon waar u mee begonnen bent als een ongestemde piano... Tja dat is toch echt vals spel.

Door Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden