Buurtwerk on tour: ‘Hoe ervaart u de coronatijd?’


<p>Jongerenwerkers en stagiaires van Buurtwerk Woerden hebben met wel 70 mensen een praatje kunnen maken.</p>

Jongerenwerkers en stagiaires van Buurtwerk Woerden hebben met wel 70 mensen een praatje kunnen maken.

(Foto: )

Buurtwerk on tour: ‘Hoe ervaart u de coronatijd?’

Woerden - De afgelopen twee weken zijn de jongerenwerkers en stagiaires van Buurtwerk en de buurtverbinders - soms samen met een wijkambtenaar - met de bus de wijken ingetrokken om op straat (op gepaste afstand en met mondkapje) mensen te bevragen over hoe zij deze coronatijd ervaren. “Ook hebben wij gevraagd of mensen de maatregelen snappen, of zij hulp nodig hebben, eenzaamheid ervaren of mensen kennen die steun nodig hebben.”

Met een schrift, pen en visitekaartjes op zak, trokken zij diverse wijken en dorpen in. “In totaal spraken we met zo’n 70 mensen uit verschillende leeftijdscategorieën. Op de vraag ‘hoe gaat het met u?’ is verrassend en uiteenlopend gereageerd. De trend is dat vrijwel iedereen het een rottige tijd vindt, saai vooral ook, maar dat mensen wel goed snappen dat de maatregelen moeten en de meesten begrijpen de maatregelen ook. Wat wel vervelend is, is dat het steeds veranderd.”

Buurtwerk merkte dat met name jongeren het heel erg vervelend vinden dat zij met weinig mensen samen mogen komen, maar ook volwassenen en ouderen hebben hier last van. “We hebben een aantal goede ideeën op kunnen halen uit deze gesprekken om de eenzaamheid onder diverse doelgroepen aan te pakken.”

Ook heeft Buurtwerk tips: organiseer met vrienden of familie een kookwedstrijdje, waarbij je bijvoorbeeld allemaal iets klaarmaakt en coronaproof bij elkaar aan de deur langsbrengt, om vervolgens online via Zoom of Teams op te eten en via een beoordelingslijst beoordelen; een online wijnproeverij; maak een mooie tekening voor de buurvrouw die vaak alleen is; een pannetje soep bij de buren brengen; met kerst een maaltijd brengen bij een dierbare; vaker een kaartje sturen; wat vaker de telefoon pakken en een oude tante of je oma bellen en naar elkaar om blijven kijken..

Ondersteuning nodig bij idee?

Heeft u andere ideeën die niet alleen uit te voeren zijn, maar die u bijvoorbeeld met een aantal mensen wilt organiseren en u weet niet goed hoe; app of mail de buurtverbinder voor ondersteuning om het idee uit te voeren.

Contactpersonen

Corinna Mitrovitch, Buurtverbinder Dorpshuis Harmelen (Corinna.mitrovitch@buurtwerk.nl, 0614326526).

Jesse Kaihatu, Buurtverbinder Molenvliet (Jesse.kaihatu@buurtwerk.nl, 0612386861).

Rolf de Jong, Projectleider en vragen over corona Kamerik en Zegveld (Rolf.dejong@buurtwerk.nl 0683251834).

Wendy Rietveld, Sociaal beheer De Plint (Wendy.rietveld@buurtwerk.nl, 0682692296).

Inger van Dijk, Buurtverbinder Schilderskwartier en binnenstad (Inger.vandijk@buurtwerk.nl, 0624192250).

Heeft u hulp nodig bij praktische zaken? Bijvoorbeeld hulp bij het uitlaten van de hond, leren hoe je online boodschappen moet doen…) dan kunt u terecht bij Hart voor Woerden of de website www.woerdenvoorelkaar.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden