Carolien wil starten met Fietsmaatjes: Wie doet er mee?


<p>Carolien de Roos zoekt enthousiaste mensen om Fietsmaatjes op te zetten. Foto: Winny van Rij</p>

Carolien de Roos zoekt enthousiaste mensen om Fietsmaatjes op te zetten. Foto: Winny van Rij

(Foto: Winny van Rij)

Carolien wil starten met Fietsmaatjes: Wie doet er mee?

Woerden - Als vrijwilliger samen met een oudere of iemand met een beperking er op uit gaan, op de fiets, een duofiets wel te verstaan. Carolien de Roos is voornemens Fietsmaatjes op te zetten in Woerden. “Er zijn diverse duofietsen bij particulieren of bij tehuizen, maar ik wil het graag voor iedereen beschikbaar maken.” Daarom zoekt ze mensen die mee willen helpen dit project op te zetten.

Carolien heeft drie intensieve jaren achter de rug als mantelzorger van naasten die nu niet meer leven. “Dit heb ik in de zomer kunnen afronden,” vertelt ze. Toen kwam de vraag wat nu?” Ik wil me graag inzetten voor anderen en ben een echt buitenmens, dus al zoekend op het internet stuitte ik al snel op Fietsmaatjes.nl.”

Mooi voor Woerden
Ze oriënteerde zich aanvankelijk op dit project om zelf als maatje te fietsen met iemand. “Ik doe graag dingen en ben een sociaal iemand.” Het bleek dat dit project al in drieëntwintig plaatsen is, maar nog niet in Woerden. “Wel in Bodegraven waar ik als apothekersassistente werk. Daar kan ik best als maatje aan de slag gaan, maar ik zou het zo mooi vinden als dit project hier in Woerden van start kan gaan. Er is al wel veel op het gebied van sociale ondersteuning maar nog geen fietsmaatjesproject.” Fietsmaatjes is er voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets, maar dit niet meer zelfstandig kunnen doen. Dan is een maatje ontzettend fijn.

Ook sociale functie
“Het is de bedoeling dat we vrijwilligers aan deze mensen koppelen, we noemen ze gasten. Vervolgens kunnen ze samen fietstochtjes maken op een duofiets met elektrisch ondersteuning.” Dat heeft zeker ook een sociale functie. “Als het goed is ontstaat er een band tussen hen en gaat de vrijwilliger bij slecht weer ook gewoon eens op de koffie.”

Samen opzetten
Ze deed al onderzoek. “Misschien kun je duofietsen delen, maar dat blijkt hier net als elders in het land lastig van de grond te komen.” Ook heeft ze contact met diverse mensen en instanties in Woerden, want ze zou het alleen kunnen opzetten, maar dat is te kwetsbaar. “Stel dat ik uitval of dat de fiets kapot gaat, dan heb je niets meer. Bovendien blijft het dan beperkt tot maar een persoon die je kunt meenemen.” Daarom dus eerst menskracht.

Allerlei deskundigheid
“Iemand die de weg weet bij de gemeente, iemand die iets weet van fondsenwerven en ingangen heeft bij het bedrijfsleven. Een goede duofiets kost al gauw tussen de 9.000 en 12.000 euro. Als je twee ritjes per dag wilt, is een fiets die na een rit drie uur moet opladen niet handig, of die bij een botsing met een paaltje al wankelt. Een goede fiets vraagt minder onderhoud, dus iemand met wat technisch inzicht, is ook welkom.” Verder is er opslagruimte nodig voor twee of drie fietsen met een deur van zeker 1.20m breed.

Enthousiasme
Carolien hoopt op een aantal enthousiaste medebestuursleden. “Samen bekijken of we ons bij Fietsmaatjes aansluiten of zelf iets opzetten. Ik heb al twee enthousiaste mensen bereid gevonden mee te doen.” Ze ziet zichzelf het project coördineren. “Mensen aan elkaar koppelen, website en agenda beheren en vooral fietsen.” Belangstelling? Mail naar fietsm.woerden@gmail.com

Kans geven
Carolien werkte in het verleden ook als pedicure en kwam zodoende veel bij oudere mensen thuis. “Je merkt dat ze behoefte hebben aan contact, aan er op uit gaan, maar hier hun kinderen niet mee willen belasten. Daarom wil ik dit project zo graag van de grond tillen. Wel spannend, maar ik wil het een kans geven.”

Expertise is er al
Fietsmaatjes is actief in 23 plaatsen, vooral in het midden en westen van het land. “Zij geven je handvatten bij de start en je kunt een handboek kopen. Ook hebben zij ervaring met diverse soorten duofietsen, dus expertise is er voldoende om van start te kunnen gaan.”

door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden