Inloophuis ‘Leven met kanker’: Al 15 jaar een heel vertrouwd huis


<p>Beeld van het gesprek tussen voorzitter Adri van Montfoort en oprichtster Anja Ruyten in de film van Wijnand Brak over het Inloophuis.</p>

Beeld van het gesprek tussen voorzitter Adri van Montfoort en oprichtster Anja Ruyten in de film van Wijnand Brak over het Inloophuis.

(Foto: )

Inloophuis ‘Leven met kanker’: Al 15 jaar een heel vertrouwd huis

Woerden - Inloophuis ‘Leven met kanker’ blijft een belangrijke plek voor mensen die te maken krijgen met kanker, ook in coronatijd. “We zijn blij dat we ook nu weer open zijn,” vertelt voorzitter Adri van Montfoort. Precies nu viert het huis het 15-jarig jubileum. “Uiteraard kunnen we dit niet uitbundig vieren maar Wijnand Brak maakte een prachtige film over ons huis.”

De film biedt een inkijkje in het Inloophuis dat op 9 december 2005 voor het eerst open was voor gasten, destijds nog bij toenmalig Welzijn Woerden aan de Zandwijcksingel. “Op initiatief van Anja Ruyten die zelf met kanker te maken kreeg en een plek zocht waar lotgenoten elkaar konden ontmoeten,” licht Adri toe. “Dat vertelt ze in de film in een gesprek met mij. We blikken terug en kijken vooruit.”

Ontspannen sfeer
Het Inloophuis is in al die jaren niet veel veranderd wat betreft sfeer en activiteiten. “Nog altijd kunnen mensen hier in een ontspannen sfeer koffie drinken, met elkaar praten en meedoen aan verschillende activiteiten,” licht coördinator Marjan Duurkoop toe. Ze werkt er nu negen jaar en volgde Anja Ruyten op. “Er stond een prima organisatie en ik heb het stokje mogen overnemen.” Dat het Inloophuis al zo lang kan bestaan wijt Adri aan de steun van de Woerdense samenleving. “Het is elke keer weer hartverwarmend om te zien hoeveel mensen ons Inloophuis steunen, donateurs en vrienden, hulp bij eenmalige activiteiten, massale ondersteuning tijdens De 24 uur van Woerden.” En ook in heel praktische zin. Marjan: “Mensen die materialen doneren, een presentje voor de vrijwilligers leveren of iets lekkers bij de koffie komen brengen.”

Grote stap
De behoefte aan een plek waar je aan een half woord genoeg hebt, blijkt ook in coronatijd groot. “Niet alleen bij bestaande gasten,” zegt Marjan. “Iedere week ontvangen we ook wel een of twee nieuwe gasten.” De deur van het Inloophuis staat altijd open maar de stap naar binnen is soms wel groot. “We hopen dat we met deze film de drempel kunnen verlagen,” zegt Adri. Marjan: “Je krijgt echt een goed beeld van de sfeer in ons huis en van de betrokken vrijwilligers die als gastvrouw of gastheer werken of een activiteit begeleiden. Zo krijg je een inkijkje.” Zij is blij in een kleine en onafhankelijke organisatie te werken. “Als er behoefte is aan een bepaalde activiteit, organiseren we die gewoon. Nu blijkt bij de rouwgroep dat er juist op zondag behoefte is aan contact. Er hebben zich al vrijwilligers gemeld, dus dit pakken we op.”

Nog meer betekenis
Bij de rouwgroepen, de Kidsclub en de Mannenochtend komen trouwens ook mensen die met andere ernstige ziektes te maken hebben of hebben gehad. “We hebben natuurlijk een duidelijke signatuur die in de naam besloten ligt,” zegt Adri. “Maar we kijken verder dan alleen de ziekte kanker. Ik hoop dat het Inloophuis in de toekomst voor nog meer mensen van betekenis kan zijn.”
inloophuislevenmetkanker.nl

door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden