Haan terug op de Hippolytuskerk! En er zit een briefje in de bol...


Foto: Kees de Kwaasteniet

Haan terug op de Hippolytuskerk! En er zit een briefje in de bol...

Kamerik - Een bijzondere moment op de Hippolytuskerk in Kamerik. De werkzaamheden aan de top van de kerktoren zijn klaar. Gisteren werd de haan met bol teruggeplaatst. Paul van den Boogaard, bouwkundige van de locatieraad, heeft de opnieuw vergulde haan onthuld. Pastor Huub Spaan van parochie Pax-Christi zegende de haan. 

De korte ceremonie was in aanwezigheid van wethouder de Weger. Een aantal toeschouwers bekeken de ceremonie vanaf de grond. Daarna haalde de aannemer de bovenste drie steigers weg om verder te gaan met de rest van het dak van de kerktoren. Ook het uurwerk wordt in de komende weken teruggeplaatst. Eind januari zullen de werkzaamheden waarschijnlijk helemaal afgerond zijn.

De renovatie verliep niet helemaal zonder slag of stoot. De plannen en het opvragen van offertes werden al in 2019 gestart. Na alle vergunningen en toestemming van het bisdom kon in oktober 2020 de werkzaamheden gestart worden. Gelijktijdig werden er ook acties opgezet om de benodigde geld bijeen te krijgen. Tijdens de renovatie bleken onvoorziene tegenvallers zoals onder andere zeer slecht houtwerk en de verankering was doorgeroest. Om de kosten te drukken zijn een aantal vrijwilligers 40 uur bezig geweest om het houtwerk door te spijkeren.

Waterdicht kokertje met een briefje
Een leuke wetenswaardigheid is dat in de bol onder de haan in een waterdicht kokertje een briefje is gestopt. In dit briefje staat allerlei zaken waar we ons anno 2021 mee bezighouden, zoals het klimaat, corona etc. Als de kerktoren over 80 tot 100 jaar opnieuw wordt gerenoveerd, kunnen de mensen teruglezen hoe het 100 jaar geleden was. Helaas zat er geen brief uit 1915 in de bol...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden